В Стара Загора могат да бъдат обособени участъци с ограничения на скоростта до 30 км/час

1906
Участниците в работната група

С цел повишаване на пътната безопасност, успокояване на трафика, намаляване на инцидентите и тежестта на последствията от тях в Стара Загора могат да бъдат обособени зони с ограничение на скоростта до 30 км/час или т.нар. „Зона 30“. Това е едно от предложенията, които бяха направени днес по време на първото заседание на новосформираната със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров работна група, целяща набелязване на мерки и предприемане на действия за намаляване на пътния травматизъм в натоварени пътни участъци на територията на общината. За създаването й съобщи вчера на брифинга си кметът. Действията на групата са част от мерките, набелязани от Общината след двата тежки пътни инцидента в навечерието на празника на града.

Участници в работната група са зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов, който е неин председател, секретарят на местната администрация Делян Иванов, началникът на „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Стара Загора, Илиян Илиев, началникът на сектор „Пътна полиция“ Бончо Славов, зам.-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, специалисти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Европейският център за транспортни политики и представители на общинска администрация.

По време на заседанието бяха набелязани конкретни задачи, които да повишат безопасността на всички участници в движението и на най-уязвимите групи – деца, пешеходци и велосипедисти.

Определените участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия от ОДМВР – Стара Загора, и местата, за които са постъпили сигнали за нарушаване на правилата за движение по пътищата на Горещия телефон на Общината, ще бъдат представени на Европейския център за транспортни политики за обследване и за извършване на целенасочени инспекции по пътна безопасност. Te ще изготвят оценка на участъците, които представляват опасност от настъпване на ПТП и ще предложат решения за подобряване условията за безопасно движение.

На база днешната инспекция експертите от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще предоставят доклад с конкретни препоръки за повишаване на безопасността на територията на общината.

Обсъдени бяха и вариантите за изграждане на средства за ограничаване на скоростта съобразно изискванията на нормативната уредба. Експертите изразиха мнение, че изборът на средства за ограничаване на скоростта трябва да се прави след подробен анализ на пътната обстановка и на тяхната необходимост, а не на всички места, където инфраструктурата позволява.

По време на заседанието експертите заявиха мнението си, че мигащият зелен сигнал на светофарните уредби е необходимо да бъде премахнат, тъй като, по думите им, ефектът върху водачите на МПС-та е отрицателен.

Община Стара Загора ще предприеме целенасочени действия за осветеност на пешеходните пътеки. От звено „Градска мобилност“ ще засилят наблюдението си върху камерите. Видеозаписите на всички водачи, които не спазват правилата за движение, ще бъдат предоставяни на компетентните органи за предприемане на действия по установяването и санкционирането им.

(СН)