В Стара Загора въвеждат експериментално мигащ зелен сигнал на светофарите

860
Зам.-кметът Радостин Танев с Диана Русева, председател на УС на Европейския център за транспортни политики

Връщат „легналия полицай“ на оживено кръстовище в източната част на града

Функцията за мигащо зелено ще бъде въведена в светофарната уредба в Стара Загора. Това обяви зам.-кметът с ресор транспорт Радостин Танев съвместно с Диана Русинова, председател на УС на Европейския център за транспортни политики. Мигащият зелен сигнал поетапно ще бъде въведен на територията на целия град, а пускането му ще започне още тази събота от кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики“ с ул. „Димчо Стаев“. До края на идната седмица функцията трябва да заработи на всички регулирани със светофар кръстовища. Промяната е част от едногодишен експеримент, в който Стара Загора се включва. Целта е да бъде подобрена безопасността на придвижване в града, да бъде намален трафикът, а с това и да спадне количеството вредни емисии, които той генерира, обясни реформата зам.-кметът Танев. По думите му Стара Загора ще се превърне в първия град в страната, в който мигащото зелено ще бъде използвано от всяка една светофарна уредба. Анализите до момента сочат, че с подобна функция на дадено кръстовище ще преминават от 3 до 5 автомобила повече. Диана Русинова посочи, че идентичен експеримент на едно от кръстовищата в столицата е отчел драстичен спад в отделяните въглеродни емисии, а с това също и намаление на броя на автомобилите, които нарушават закона и преминават на червено.

Невралгичното кръстовище на бул. „Цар Симеон Велики“ и бул. „Крайречен“, където ще бъде върнат „легналият полицай“

С включването на Стара Загора в експеримента с мигащо зелено ще бъдат събрани подробни данни, които биха послужили за обосновка при искането за промяна на нормативната уредба, практиката и включително на конвенции, засягащи пътната безопасност, обясни Русинова.

При посещението си в Стара Загора председателят на УС на Европейския център за транспортни политики инспектира невралгично кръстовище на ремонтирания преди 2 години бул. „Крайречен“ и бул. „Цар Симеон Велики“. Заради множество сигнали на граждани и данни от монтираното видеонаблюдение, което показва системно неспазване на ограничението от 30 км/ч от страна на МПС, ще бъде върнат „легналият полицай“. Той ще бъде поставен от двете страни на движението, а изработването му ще бъде от пластмасови елементи, уточни Радостин Танев. Целта на промяната е да се повиши безопасността на пресичащите. До два месеца след поставянето на изкуствената неравност ще бъде изготвен анализ за резултата от предприетите действия. „Ако не бъде постигнат търсеният резултат, ще обсъдим възможността да монтиране на светофар за пешеходци“, обясни Диана Русинова. Зам.-кметът Радостин Танев уточни, че „легналият полицай“ ще бъде монтиран до края на следващата седмица.

Живко ИВАНОВ