В СДС поискаха оставката на лидера си Божидар Лукарски

836
Участниците в преговорната група

С бездействието си обезличавал партията

На проведено регионално заседание в Стара Загора членове на „Съюза на демократичните сили“ от структурите в Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас са поискали оставката на настоящия лидер на партията Божидар Лукарски. Причината за недоволството на синия актив е пълната изолация, в която СДС се намира. Това обявиха след заседанието членовете на преговорната група, която има за цел да анализира настроенията сред актива за бъдещето на партията и евентуалните й партньори. В преговорната група са кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, бившият народен представител и кандидат за президент през 2011 г. Румен Христов, кметът на район Витоша в София инж. Теодор Петков, Юлиян Леков и адвокат Георги Ненков.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски, чиято оставка искат съпартийците му

„Процесите на консолидация сред определени десни и центристки формации, с които ние сме си партнирали, вече са факт, а СДС остава извън тях. Това показва, че Божидар Лукарски не води абсолютна никаква политика и с бездействието си обезличава партията“, е мнението на представителите на преговорната група. От старозагорската структура на СДС са посочили още, че в последните години Лукарски е загърбил работата си с регионалните звена на формацията. „Третият аргумент е свързан с необходимостта от поемане на отговорност след катастрофалния резултат на коалицията „Реформаторски блок“ на последните парламентарни избори. Станахме свидетели как такава бе поета от Меглена Кунева и Радан Кънев. Съвсем нормално бе на проведената след вота партийна конференция Божидар Лукарски да се оттегли“, заяви областният председател на СДС – Стара Загора, Николай Александров.

Срещата в Стара Загора бе четвърта по ред в националната обиколка на преговорната група. Във всяко едно от предишните заседания темата за сваляне на доверието от лидера на СДС е била повдигана.

В Стара Загора присъстващите са се обединили и около позицията, че проектът „Реформаторски блок“ е напълно изчерпан и СДС повече няма място в него. На въпрос какво е отношението на партията към настоящото правителство, кметът на Карлово Емил Кабаиванов подчерта, че „Съюзът на демократичните сили“ е опозиция на настоящото управление и в никакъв случай не одобрява маниера на поведение на ГЕРБ във властта. „Членовете на СДС категорично не подкрепят това управление. Ние не сме и няма да бъдем политическа сила проГЕРБ. Ако това не е станало ясно до този момент, то основната причина се крие в липсата на ясна позиция от страна на настоящия ни лидер. Ние не одобряваме управлението на ГЕРБ“, уточни Емил Кабаиванов.

По повод евентуалните бъдещи партньори на СДС от преговорната група подчертаха, на първо място, че пред партията им не стои на дневен ред възможността за самостоятелно развитие. „Допусканите грешки през годините се надявам, че вече няма да бъдат повтаряни. Явявали сме се на избори поотделно, явявали сме се и заедно и винаги когато сме били разделени, не сме успявали. Това трябва да проумеем всички ние. Автентичната десница в парламента е нужна, защото тя е гарант за реформи. Единна десница означава силна десница“, категоричен бе Румен Христов.

Пред преговорния екип на СДС предстоят още три заседания в Плевен, Варна и София, след което на 17 април резултатите ще бъдат обобщени на проведен Национален съвет, който трябва да вземе решение за последващите преговори с посочените от членовете политически сили. Тогава ще бъде повдигнат и въпросът за оставката на Божидар Лукарски, обясни областният лидер СДС Николай Александров. За да се стигне до нейното приемане, 2/3 от членовете на ръководния орган трябва да подкрепят решението. След това ръководството трябва да избере временно изпълняващ длъжността председател на СДС и да насрочи нова национална конференция.

Живко ИВАНОВ