В община Стара Загора изграждат единствената в България наземна станция за спътников интернет

770
Кметът на Стара Загора връчи Сертификат клас В на главния изпълнителен директор на "Виваком България" ЕАД Николай Андреев

Близо 1.5 млн. лв. е инвестицията на „Виваком“ за наземната инфраструктура и оборудването

Сертификат клас В връчи днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров на главния изпълнителен директор на „Виваком България“ ЕАД, част от United Group, Николай Андреев. Компанията е партньор на OneWeb – един от водещите световни доставчици на спътников интернет, за изграждането на наземна станция за комуникация с мрежа от спътници на ниска орбита. Съоръжението ще разшири достъпа на държавите от Европейския съюз до мрежата на OneWeb, ще направи системата по-устойчива и ще подобри широколентовото покритие на териториите от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно и Каспийско море. Проектът е най-новият пример за засилващата се роля на България в инфраструктурата за авангардни космически технологии.

„За община Стара Загора инвестиции, които имат висока добавена стойност и разкриват нови работни места – винаги са добре дошли. Радвам се, че днес имаме възможност да връчим Сертификат клас В на „Виваком България“ и да насърчим подобни проекти. Това за бизнеса означава прилагане на съкратени срокове и индивидуално обслужване, предоставено от общинска администрация. По този начин поставяме начало на едно успешно партньорство и даваме ясен знак на инвеститорите, които избират нашата община“, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Многобройни ще са икономическите ползи на проекта, който ще се реализира в обекта на „Виваком“ на територията на община Стара Загора. С него телекомуникационната компания не само ще осигури допълнителни работни места в региона в следващите 10 години, но и ще постави Стара Загора на световната карта на космическите технологии и комуникации, стана ясно по време на събитието.

„Виваком“ ще вложи в наземната инфраструктура и оборудването на своя технологичен обект близо 1.5 милиона лева, а инвестицията на OneWeb в специализирано оборудване възлиза на няколко милиона долара. Наземната станция ще се състои от 18 антени и миницентър за данни, който ще свързва сателитите на OneWeb с българската оптична мрежа и центрове за данни. Изграждането се очаква да бъде завършено в рамките на първото тримесечие на 2023 година.

С пускането в експлоатация на наземната станция качеството на сателитния интернет в посочените региони ще се подобри значително, като осигури покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски маршрути в света. Тя ще създаде възможност и за допълнителни приложения поради предимствата на сателитите на ниска орбита (LEO) на OneWeb.

„Благодаря на кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора, че помогнаха да поставим България на глобалната карта на сателитния интернет, както и на нашите партньори от OneWeb, които ни се довериха при този мащабен стратегически проект. За нас е признание, че имаме необходимата експертиза и надеждност, за да реализираме това начинание. Убеден съм, че подобни проекти могат да бъдат успешни само с добра комуникация между бизнеса и местната власт“, подчерта Николай Андреев.

Кристиян фон дер Роп, представител на OneWeb, представи пред медиите подробности за проекта, както и накратко дейността на компанията. В събитието, което се състоя в Община Стара Загора, се включи още и Росица Райкова, началник на отдел „Инвестиции“.

(СН)