В община Мъглиж обявиха ден на траур

269

С черен флаг и наполовина свалено национално знаме посрещнаха 7 октомври жителите на община Мъглиж, където живееше 53-годишната Янка Генчева, загинала при производствения инцидент в цех 150 на Завод 4 в оръжейницата „Арсенал“. Денят на траур е обявен със заповед на кмета на общината д-р Душо Гавазов. В заповедта е записано, че пред всички административни сгради в общината националният флаг да бъде свален наполовина на носещите тела. Отменят се и всички увеселителни мероприятия на територията на общината за времето от 8:00 часа до 24:00 часа на 7 октомври 2022 г. При невъзможност да бъдат отменени, мероприятията да започват с едноминутно мълчание.

Жената е родом от село Ветрен и имаше 9 години трудов стаж в цеха за производство на пиротехника. Генчева загина заедно с колежката си, 43-годишната Ивелина Николова и 55-годишния Илия Илиев при все още неизяснени изцяло причини на 4 октомври. Пак тогава е ранена и 43-годишна работничка, която е хоспитализирана в столична болница. Разследването на инцидента беше поето от екип на Националната следствена служба, образуваното досъдебно производство по член 123, ал. 3 от НК е под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

На 5 октомври апелативният прокурор от Пловдив Тодор Деянов разпореди да бъде извършена комплекса проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Срокът на проверката е едномесечен, а целта е да се установи спазват ли се условията и редът за провеждане на периодични обучения и инструктажи на работниците и служителите в тези предприятия по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Ще се проверява и дали длъжностните лица изпълняват задълженията си по горепосочените два закона и издадените на тяхна база подзаконови нормативни актове.

Христо ХРИСТОВ