В Казанлък откриват изложба с творби на трима известни фотожурналисти

176

На 9 февруари от 17:30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства ще бъде открита изложба от колекциите на фестивала „Фотофабрика“ във връзка с неговата 10-годишнина. Автори на фотографиите са Боряна Кацарова, Димитър Дилков и Николай Дойчинов.

Боряна Кацарова е родена през 1981 г. На 15 години открива фотографията като своя начин за разбиране на света наоколо. През 2007 г. завършва „Художествена и приложна фотография“ в НАТФИЗ в класа на проф. д-р Атанас Кънчев, а по-късно защитава и магистратура по специалността „Естетика на приложната фотография“. В периода 2007-2010 г. работи като фотожурналист към българския офис на агенция „Франс прес“. От 2011 г. работата й се представлява от френската фотографска агенция „Космос“. Представяна е в изложби и онлайн презентации във Франция, Англия, Германия, Австралия, Америка, Русия, Индия, Литва и Нова Зеландия.

Димитър Дилков е роден през 1967 г. във Враца. Получава първия си фотоапарат „Смяна 8М“ на 14 години. Започва да се занимава с фотография сериозно през 1990 година. През периода 1991-2003 г. снима за агенция „Ройтерс“. В последните 19 години е кореспондент на агенция „Франс прес“.

Николай Дойчинов завършва Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография. Професионалният му път в България минава през вестниците „Сега“ и „Дневник“ и агенция БГНЕС. Три години работи за агенция „Ройтерс“. Междувременно снима на свободна практика за „Ню Йорк Таймс“, „Шпингел“, Европейската пресфотографска агенция, Гети Имиджис. От 2009-а е във фотографските редици на агенция „Франс прес“.

(СН)