В Дeня на Казанлък кметът отличи граждани за принос към града в трудната 2020 г.

223
Общоградският ритуал за Деня на Казанлък

На официална церемония днес в Деня на Казанлък на площад „Севтополис“ кметът Галина Стоянова отличи граждани за изключителен принос към града през изминалата трудна 2020 година. „2020 година беше година на много болка и загубени човешки животи, но точно в тази година, белязана от болестта, много казанлъчани показаха силния си дух, с милосърдието в подкрепа на възрастните и самотни хора, с доброволчеството, със саможертвата на лекарите, медицинските сестри, с личния пример на учителите, на всички тях днес трябва да благодарим. Поклон и аплодисменти! Нека покажем с единението си днес, че само така можем да сломим болката, че духът на Казанлък е белязан с добро и с благословение!, призова Галина Стоянова.

За справяне с ковид кризата и спасяване на човешки животи, за проявените милосърдие, човеколюбие, съпричастност отличия бяха връчени на десет здравни работници и доброволци в казанлъшкото ковид отделение към МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Управителят д-р Кети Маналова благодари на кмета и Общински съвет Казанлък за моралната и финансовата подкрепа, за съпричастността през цялата изминала година, както и на целия екип на болницата, които денонощно се бориха с вируса.

За заслуги в сферата на образованието през учебната 2020/2021 година с грамоти бяха наградени трима преподаватели.

Пет казанлъшки ученици на различна възраст получиха грамоти за високи постижения в национални и международни състезания през изминалата година.

Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян беше удостоен от кмета Галина Стоянова с грамота за принос към съхраняване паметта на Казанлък

Известният казанлъшки фотограф-художник Бедрос Азинян беше удостоен от кмета с грамота за изключителен принос в сферата на културата, за съхраняване паметта на Казанлък, преразказана от поредица фотографски проекти за града и долината, получили международно признание. „Книгата „Моят Казанлък“ е сбъднатата мечта на моя баща Артин Азинян, която успях да реализирам точно в тази тежка година“, сподели Бедрос Азинян.

Поздрав към жителите и гостите на Казанлък отправиха подгласничките на Царица Роза `2021 Александра Хаджихристова – Тиара Братованова и Ивона Габарова.

Пред официалните гости: посланика на Алжир у нас Нейно превъзходителство Латифа Беназа, представители на Областна управа Стара Загора, 61-ва Стрямска механизирана бригада, Общински съвет Казанлък, кметове по населени места, поетична композиция изпълниха учениците от Профилирана професионална математическа гимназия „Никола Обрешков“ със стихове на своя съгражданин Петър Цанков от книгата, която Община Казанлък издаде миналата година „Роден в града на розите“.

За първи път пред публика прозвуча авторската песен за Града на розите на известния казанлъчанин Иван Дундаков, аранжимент – Пламен Василев, и музикална обработка – Стефка Денева. Песента изпълни Борис Керанов заедно със солистите на студия „Искрици“ към Народно читалище „Искра-1860“ Валя Демирева и Рая Йовчева.

Денят на Казанлък започна с издигане знамената на площад „Севтополис“ и отслужване на водосвет за здраве и благоденствие на жителите на община Казанлък.

Празничната програма продължава с приготвяне на рекордно количество сметанов сладолед с прясно приготвено розово сладко от известния водещ-кулинар Ути Бъчваров след 17:00 часа на площад „Севтополис“. Над 100 килограма от сладкото изкушение ще подари Община Казанлък на своите съграждани и гости за празника. От 20:30 часа на същото място ще се състои спектакълът по коронясване на Царица Роза `2021, а веднага след това започва празничният концерт на Георги Христов.

(СН)