В Германия работят 14 въглищни електроцентрали и няма планове за спирането им

356

А ние ще ги затваряме на 50% до 2025 г.!?

Общо 14 въглищни електроцентрали, както и една електроцентрала, използваща минерални масла, произвеждат електроенергия в Германия, след като правителството разреши търговската им експлоатация, съобщи германската Федерална агенция за управление на мрежите, цитирана от ДПА и БТА.

Централите или са били повторно включени към електроенергийната мрежа на страната, или изобщо не са били затваряни на фона на неотдавнашната газова криза, показва преглед на сектора, изготвен от агенцията. Неин говорител заяви, че понастоящем няма планове за прекратяването на експлоатацията им.

Дали производството на електроенергия, генерирана от тези централи, е икономическо оправдано зависи, наред с други фактори, от текущите цени на електроенергията на едро. Мярката цели и да изтласка природния газ от пазара като източник на електроенергия.

Според Федералната статистическа служба „Дестатис“ една трета (33%) от електроенергията, произведена в Германия и подадена към националната електропреносна мрежа миналата година, е била от електроцентрали, работещи с въглища, докато съответният дял през 2021 г. е възлизал на 30.2%.

Около 60 на сто от въглищната електроенергия е генерирана от кафяви (битуминозни) въглища, а останалите 40 на сто – от черни въглища. Кафявите въглища имат по-ниска енергийна калоричност от черните въглища и освен това са с по-високо съдържание на въглероден диоксид.

Въпросът е какво правим ние?

В България според Плана за възстановяване и устойчивост, предаден в ЕК от правителството на Кирил Петков, до края на 2025 г. въглеродните емисии от въглищните ни централи трябва да бъдат намалени с 40% на база 2019 г., което означава затваряне на над 50% от въглищните ни мощности. След доста дебати най-накрая 48-ото НС реши въпросният План в раздел „Енергетика“ да бъде предоговорен, но към момента няма индикации това да се случи скоро. Според последната информация, съобщена от служебния зам.-министър на енергетиката Еленко Божков по време на енергиен форум в Стара Загора, до 15 март страната ни трябва да подготви темите и обосновката за исканото предоговаряне на Плана с ЕК, а самите преговори щели да стартират след 30 март!? Дали?

(СН)