Възраждат Есенните литературни дни в Стара Загора

547
Георги Господинов

Известният писател Георги Господинов ще е един от участниците в тях

В Стара Загора ще се състои една прекрасна инициатива, реализирана до демократичните промени от 1989 г. – Есенните литературни дни. Те ще се проведат от 11 октомври до 6 ноември, а инициативата на Община Стара Загора цели да представи пред публика както нови, така и известни автори. В тематичната програма е предвиден и националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ и връчването на традиционната награда „Златното яйце“.

Есенните литературни дни в Стара Загора възникват през далечната 1972 година по идея на ръководството на града, Дружеството на писателите в Стара Загора и Съюза на българските писатели. Провеждат се девет издания на форума, а последното, посветено на 70-годишнината от рождението на гениалния Веселин Ханчев, е на 18 – 19 октомври 1989 година.

„Градът на поетите заслужава да има Есенни литературни дни, по време на които творците да представят своите произведения пред публиката. В дните на форума ще работят всички сцени и арт пространства в града, при спазване на всички противоепидемични мерки. Подготвили сме богата програма, която освен литература, ще включва и музика, изобразителни изкуства и кино“, обясни ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя е категорична, че събитието ще стане пореден празник на духа в Стара Загора.

Десетото юбилейно издание на Есенни литературни дни ще бъде открито на 11 октомври от 17 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Същата вечер ще бъдат представени юбилейни сборници за писателите Георги Илиев и Димитър Подвързачов и ще бъдат оповестени даренията в полза на Музей „Литературна Стара Загора“. По-рано през деня в парк „Пети октомври“ ще бъде представена юбилейна документална изложба „Старозагорският храм на литературата – 60 години Музей „Литературна Стара Загора“.

В пъстрата програма на Есенните литературни дни са включени близо 50 културни инициативи – среща с писатели, представяне на книги, изложби, филми, концерти, творчески работилници, поетически двубои и др.

На 29 октомври в Стара Загора ще гостува известният писател Георги Господинов, който ще представи най-новите си книги „Времеубежище“ и „В пукнатините на канона“.

(СН)

(Б.Р. Вестник „Старозагорски новини“ ще информира авансово читателите си за предстоящите прояви по дни и часове)