Войводи искат паметник на Тодор Александров в Стара Загора

149
Тодор Александров

Да бъде издигнат паметник на Тодор Александров в един от парковете на Стара Загора предлагат на вниманието на местните парламентаристи общинските съветници от ВМРО. В предложението е записано: „Той е символ на непримиримостта на българския характер, жаждата за свобода и копнежа към национално единение. Тодор Александров завинаги ще остане в пантеона на загиналите за България революционери със своята непреклонна воля, силен характер, прозорлив ум и любов към Родината. Всички тези качества са били в служба на един голям народен идеал: Освобождението на Македония! “

Вносителите уточняват, че паметници и бюстове на Александров има в Борисовата градина в София, район „Южен“ в Пловдив, в Морската градина в Бургас и Кюстендил, а също така връх на Антарктическия полуостров е кръстен на него. Вече има решение на експертната комисия при Общината монументът да бъде монтиран в парк „Зеления клин“, а изборът на ваятел трябва да стане чрез национален конкурс.

„Поставянето на паметник на Тодор Александров е преди всичко акт към всички родолюбиви старозагорци и най-вече към онези български бежанци от Македония и Тракия, които в началото и средата на ХХ век са пристигнали в Стара Загора. В този период се обособява македонският квартал „Чумлека“, разположен на запад от площад „Берое“. Новодошлите в града си построяват домове на земи, дарени от богати старозагорски фамилии и от общината. Македонските заселници са взели дейно участие в изграждането на културния и икономически живот на града ни. Техните потомци са сред нас“, гласят останалите аргументи на вносителите.

Заседанието, на което ще се обсъжда идеята, е насрочено за 30 юни.

Христо ДИМИТРОВ