Водна змия се появи на Гергьовден пред блок в Казанлък

243

Водна змия се появи на Гергьовден по обед пред жилищен блок на ул. „Г. С. Раковски“ 5 в Казанлък. Влечугото е било видяно непосредствено до жилищния блок, а сигналът е бил подаден на телефон 112, научи наш репортер. Влечугото, което е един от символите на празника не е създало опасност, а загрижени граждани коментираха пред медията ни: „Дано си е отишла откъдето е дошла и не е пострадала!“

Специалисти припомнят, че две от змиите, които се срещат у нас, са свързани по-пряко с водата: обикновената жълтоуха водна змия, която се нарича още жълтоушка, поради наличието на две малки  белезникави петна в задния край на главата и другата – сивата водна змия, чието тяло отгоре е със сива окраска и няма жълти петна върху главата. Тези два вида достигат на дължина 120 см, не са отровни и почти не правят опити да хапят. Водните змии се срещат в по-ниските и топли места, но не са изключение и по високите части на планините: обикновената до 2000 м н. в., а сивата до 1100 м.

Медията ни припомня, че 2018 г. беше изключително дъждовна, избуя много тревна растителност и имаше „бум“ на змии. Това лято също се очаква да бъде дъждовно, но успокоителното е, че змиите не нападат сами, а само когато са застрашени!

Стела АЛЕКСИЕВА