Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ „Белене“

62

България няма да прави никакви отстъпки по отношение на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Утре, 19 август, изтича крайният срок, в който трябва да бъдат подадени оферти в обявения от правителството конкурс. Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании. Освен това от проекта се интересува и американската „Дженерал Електрик“.

Държавата няма да променя условията на конкурса и няма да правим компромиси и отстъпки, отсече Петкова. Плановете са стратегическият инвеститор да бъде избран до догодина.

Теменужка Петкова изтъкна също така, че българските власти работели усилено с Европейската комисия за спасяването на ТЕЦ „Марица Изток 2“, която натрупа дългове, заради галопиращите цени на въглеродните квоти.

Енергийният министър акцентира също така, че властта ще се бори за запазване на стратегическото място на въглищните централи за българската енергетика, въпреки намерението на ЕС за отказ от въглищата в средносрочна перспектива заради климатичните промени.

Източник:news.bg