Владика ще освети паметник на Елин Пелин в частно старозагорско училище

237
Новият паметник на Елин Пелин в двора на частното основно училище в Стара Загора, чийто патрон е писателят

Паметник на Елин Пелин ще освети Старозагорският митрополит Киприан в събота, средствата за изработката са събирани почти две години от възпитаниците и преподавателите в единственото частно основно училище в Стара Загора.

ЧОУ „Елин Пелин“ е създадено преди две десетилетия, първоначално е ползвало база под наем, но от няколко години има собствена сграда в квартал „Железник“.

За 15 септември през 2020 година директорката и собственик на учебното заведение Катя Русева призова от личния си профил в социалната мрежа децата да не носят букети за първия учебен ден, а да дадат своята парична лепта за създаването на паметник, посветен на патрона. Тогава тя написа: „След 3 дни е началото на новата учебна година. Наясно съм, че един от красивите символи на първия учебен ден е цветето. Но то може да бъде подарено и през всеки следващ ден. Така ще бъде единствено, запомнено и оценено. Няма да се изгуби в цялата цветна градина, която, за жалост, след два дни ще посърне, ще завехне, ще изгуби големия смисъл на подареното уважение и усмивка. Затова отправям към всички родители, ученици, приятели своя апел – нека вместо цвете дарим нашата доброта и човечност в името на заявеното преди две години желание да изградим паметник на писателя Елин Пелин, чието име носи нашето училище. Проектът за създаването му вече е готов. Само една малка стъпка остава до реализирането му!“. Близо 20 000 лв. са събрани във времето, организирани са били множество благотворителни базари с участието на всички 175 възпитаници и над 30-те преподаватели.

Автори на паметника са старозагорските художници Илко Стоев и Данко Стоев. Паметникът е посветен на 145-годишнината от рождението на писателя и 20-годишнината от регистрацията на училището.

Христо ДИМИТРОВ