Владика отглежда говорещо папагалче в покоите си

303
Папагалчето Елизабет от няколко месеца живее в покоите на старозагорския митрополит

Птицата е кръстена на кралица Елизабет

Женско папагалче от говорещата порода „Жако“ отглежда в покоите си старозагорският митрополит Киприан. Шареното пернато е само на пет месеца, кръстено е на английската кралица Елизабет и тепърва ще се учи да говори, засега само писука и доверчиво приема да бъде хранено от шепата на домакина, разбра репортер на медията ни.

Птицата била подарена от енориаш, който разбрал за любовта на духовника към животните. В отсъствието на владиката за него грижи полага библиотекарят на Митрополията дякон Цветан Атанасов, който изрази надежда, че не след дълго Бети ще може да рецитира словосъчетания.

В съседство с работния си кабинет митрополит Киприан е поставил електрическо пиано, на което се упражнява в свободните от молитви и църковни дела минути, над него е подарен му наскоро шарж, на който е изобразен като диригент.

Известният живописец Валентин Дончевски е нарисувал маслен портрет в голям формат на владиката

В официалната заседателна зала има маслени портрети на всички досегашни обитатели на владишкия дом, сегашният домакин е нарисуван от известния художник Валентин Дончевски, който от няколко години е постоянен участник в Парижкия есенен салон.

Христо ХРИСТОВ