Висоцки свирил на Тато макар и с неохота

168

45 години по-късно откриха видеозапис с барда, направен в София

Големият руски бард Владимир Висоцки (1938-1980) е свирил и пял на някогашния Първи човек в България Тодор Живков при гостуването на театър „Таганка“ у нас през далечната 1975 година, съобщи изненадващо журналистът Анатоли Петров, автор на две книги, разказващи за гастрола на знаменития московски театър у нас.

Той припомня, че знаковият спектакъл „Хамлет“, където в главната роля играе Висоцки, е бил заснет изцяло от екип на тогавашната Българска национална телевизия начело с режисьора Хачо Бояджиев, но тричасовата лента никога не е била излъчвана.

„Следите на митичния запис се губят и вече 45 години той продължава да бъде издирван от изследователите. Още в края на 80-те години критикът Любен Георгиев обявява, че записът е безвъзвратно загубен, защото в телевизията върху лентата са записали друго видео. Малко преди смъртта си обаче Л. Георгиев обяви, че записът е открит. За жалост той липсва в Златния фонд на БНТ, а след като си отиде и Хачо Бояджиев, съдбата му остава неизвестна. Не е изключено лентата с „Хамлет“ да се пази в неговия личен архив или да е прибрана от някого. Затова остава надеждата, че някой ден той може да се появи на бял свят.

Така неотдавна – през 2016 година, бе открит друг уникален запис от гостуване на Висоцки в дома на журналиста Любомир Коларов, който го предостави на милионите почитатели на барда, припомня журналиста Анатоли Петров, който подготвя вариант на руски език на книгата си.

Буквално преди броени дни, през миналата седмица, той успява да стигне все пак до телевизионен запис с продължителност от малко повече от минута, направен на 11 септември 1975 година, след спектакъла „Десет дни, които разтърсиха света“, когато държавният глава Тодор Живков дава прием за актьорите от „Таганка“. Кадрите на БНТ са съхранили приветствията на Живков в присъствието на театралния директор Юрий Любимов, на родните актьори Георги Калоянчев и Любомир Кабакчиев, както и на руските гости, сред които е и Володя Висоцки.

„От запазените спомени на присъстващите става ясно, че на този прием Живков лично моли Висоцки да пее свои песни с китарата, на което бардът с известна неохота се съгласява!“, коментира Анатоли Петров, който намерил ценния запис на архива на БНТ и дори успял да го откупи. Според него новооткритият запис най-вероятно е бил направен за нуждите на новинарската емисия, но не е ясно дали е бил показан.

Той припомня, че „Таганка“ гостува в България близо цял месец по изрична покана на дъщерята на Живков Людмила. Това е на практика първото излизане на експериментаторите в чужбина. След завръщането им един от ръководните кадри в ЦК на КПСС Анатолий Черняев записва в доклад пред началниците си: „Живков оказа на театъра подчертано внимание. Сега вече ще е трудно да ги тормозим, неловко е пред „братята“.

Христо ХРИСТОВ