Виктор Драголов: Социалната ми ангажираност е моят опит да бъда полезен на обществото

1809

Общинският съветник от ГЕРБ, който е член и на Постоянната комисия по социална политика, и Постоянната комисия по спорт към ОбС Стара Загора, сподели пред медията ни за благотворителните инициативи, инициирани от него, в които преди всичко се уповава на активните и отговорни хора, склонни да помогнат с каквото могат.

– Г-н Драголов, само преди две седмици успешно реализирахте поредната си социална инициатива, която този път осигури така важни уреди за Домовете за деца лишени от родителска грижа в Стара Загора. Ще разкриете ли повече за Вашата ангажираност, кое Ви накара да приемете присърце тази благотворителна дейност?

– Щастлив съм, че преди броени дни успяхме да реализираме една обща инициатива заедно с будни граждани, които реагираха изключително бързо на един мой призив в социалните мрежи. Той беше свързан с набавянето на посуда и бяла техника, която е необходима в момента за Домовете за деца лишени от родителски грижи. Информацията за необходимостта от подобно дарение достигна до мен по чиста случайност, но след това имахме възможност да се срещнем с представители на тези социални учреждения и да разберем повече за нуждите, проблемите и потребностите на децата в домовете. Бяха необходими хладилници и фризери, с оглед на това, че храната, която им доставят в горещите летни месеци, трябва да бъде съхранявана по съответния начин, за да се гарантира здравето на подрастващите. Щастлив съм от това, че нещата се случиха мигновено и още на следващия ден съумяхме да доставим нужните уреди. Има още няколко хладилници и фризери, които в следващите дни предстои да предоставим, тъй като впоследствие се отзоваха и други будни граждани. Това също ще стане, защото ние сме дали дума, че с каквото можем, ще помогнем за подобряване на средата на живот на децата и те го заслужават. Смятам, че това е начинът, по който да ги накараме да се чувстват по-добре, да усетят, че обществото мисли за техните проблеми и търси начин за решаването им. Ние сме длъжни да им създаваме условия за живот и обучение, и приобщаване, защото това е правилно, а и те са деца. Ще дойде време, в което трябва да излязат от тези домове и да се впишат в обществото. Това според мен би било възможно, ако всички ние покажем, че сме ангажирани с техните проблеми.

– Ще припомня, че само преди няколко месеца с активното Ви участие, разбира се, и на Ваши колеги в Общинския съвет, бяха осигурени брайлови машини за децата със зрителни проблеми. Как успявате да откликнете на всички тези призиви за помощ? А те никак не са малко, защото социалната политика и ангажираност на държавата не са на никак високо ниво.

– Аз не правя абсолютно нищо сам. Помагат ми съвестни граждани, хора с определена социална активност и такива, които са готови да дарят и да помогнат с каквото могат. Подобни примери в живота трябва да излизат на показ, защото те са необходимост. Истината е, че с подобни акции успяваме да достигнем до проблемите и нуждите на хора, които за съжаление остават встрани от общественото внимание. Това лично за мен е изключително несправедливо и затова се радвам, че успявам да помогна с контактите и активността си. Моето желание е да помагам на хората, но не с користни цели и затова се опитвам да бъда активен, но да спазвам необходимата дистанция от чисто комерсиалния ПР, на който нерядко ставам свидетел. Искам да отбележа нещо много важно по повод на четирите брайлови машини, които осигурихме за децата със зрителни проблеми в Ресурсния център в Стара Загора. В близките дни предстои да закупим още две чисто нови брайлови машини. Парите са осигурени и с колегите от Комисията по социална политика ще спазим своя ангажимент към тези деца и техните прекрасни възпитатели. Ако ми позволите и една оценка – смятам, че в социалната комисия работим изключително градивно и сплотено, независимо от това, че по определени въпроси понякога имаме своите различия, това е нормално, но винаги търсим консенсуса и онова, което ни обединява. Ние взимаме решения, които засягат човешки съдби и ви уверявам, че всичко това не се прави с лека ръка. Водим се от нормативната уредба и разчитаме изключително на съвестта си. Всички ангажименти, които сме поели, ще бъдат спазени. Проблемът е, че в социалната сфера нещата са приоритетни. Всички искаме да има за всеки един нуждаещ се, но средствата са силно ограничени и ни се налага да взимаме и много тежки решения. Уверявам ви, че правим всичко по силите си. Към този момент вървим по правилния път, но се надявам, че младите и будни граждани ще се включват с все повече сили във всяка една благотворителна инициатива.

– Г-н Драголов, в предварителния ни разговор споменахте, че школата на „Олимпия спорт“, в основата на чието създаване и изграждане стоите Вие и цялото Ви семейство, изпълнява социален ангажимент към децата от домовете без родителска грижа. Ще разкриете ли какво точно представлява тази инициатива?

– В момента група от деца от Домовете за деца лишени от родителска грижа провежда тренировъчни занимания в школата, в която, както и вие споменахте, аз и моето семейство сме пряко ангажирани. Това е изцяло безплатна инициатива, която се роди между директора на дома, децата и нашия клуб. Ние сме изключително щастливи, че подрастващите се организираха много бързо и вече се извършва тренировъчният процес. Това е начин да научим тези деца на самодисциплина и уважение, защото спортът учи на това. Това са важни неща, които не бива да бъдат подценявани. Казвам го като бивш футболист, но знам колко ми е коствало, но и колко ми помага в момента самодисциплината, мотивацията. Те са изключителен съветник в трудни моменти, когато трябва да вземеш правилното решение. Опитваме се да внушим на тези деца, че трябва да бъдат сериозни и отговорни, а оттам нататък всеки има своя път в живота си, който е резултат от неговите собствени решения и избори, това не бива да бъде забравяно.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ