Взривиха 82-милиметровия боеприпас върху дрона, открит край Тюленово

1019

Тошко Йорданов: Ако дронът беше руски, Тагарев щеше да е върху дрона, под дрона, с дрона и на снимки с дрона

Специализиран екип от Военноморските сили на България (ВМС) обезвреди боеприпаса, намерен върху дрон край село Тюленово, съобщиха от Министерство на отбраната.

„След получения сигнал военнослужещите са извършили оглед на място, при който е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място, е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м“, уточниха от ресорното ведомство.

Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са били предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност, предаде dariknews.

„Рыбарь“: Дронът от Тюленово
е украински „Довбуш Т10“

Междувременно сайтът Гласове.бг разпространи информация на канал „Рыбарь“, публикувана в Телеграм, която дословно гласи:

„Откриването на неидентифициран дрон на брега на Черно море близо до село Тюленово е основна тема в българските медии днес. Към корпуса на безпилотния летателен апарат занаятчийски е била прикрепена и 82-милиметрова мина, чиято самоличност (по данни на българите) е неизвестна.

При разглеждане на формата на безпилотния летателен апарат, неговия фюзелаж и размах на крилата обаче може да се види прилика с украинския безпилотен летателен апарат „Довбуш Т10“.

Такива безпилотни летателни апарати, пълни с експлозиви, са били използвани по време на ударите по Белгород.

По всичко личи, че дронът е кацнал на българския бряг от Крим. През последните седмици ВСУ започнаха да използват безпилотни летателни апарати от различни типове за нападения на полуострова, а „Довбуш“ най-вероятно е бил свален от руските сили за радиоелектронна борба по време на един от набезите и е паднал във водата“.

БСП отново поиска оставката на Тагарев

БСП поискаха до довечера военният министър Тодор Тагарев да си подаде оставката. По думите на Корнелия Нинова, падането на дрона край Тюленово е заплаха за националната сигурност. Абсурдно, пълна безотговорност и липса на държава в този случай е това, че военните не са реагирали от вечерта на дрона с боеприпас в Тюленово, предаде tribune.bg. .

„Цяла нощ нито една институция не реагира. Тагарев казал, че такива явления били ежеседмични. Защо ние не знаем? Този човек е вреден – казала съм го на Кирил Петков“, обяви Нинова от парламентарната трибуна.

Тя беше възмутена и от действията на военните, обезвредили дрона. „Всички видяхте как се обезврежда това съоръжение. С пушещ полицай и друг, който по потник пада от камъните и го пипа три пъти с пръст. Това е еманация на хаоса, на липсата на държава, на липсата на отговорност“, обясни Нинова.

Тошко Йорданов: Ако дронът беше руски, Тагарев щеше да е върху дрона, под дрона, с дрона и на снимки с дрона

„Ако беше руски дрон, Тагарев щеше да е върху дрона, под дрона, с дрона и на снимки с дрона“. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН относно падналия край Тюленово дрон, цитиран от агенция „Фокус“. Той посочи, че най-вероятно е украински и му е интересно от коя страна е дошъл боеприпасът за този дрон.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ също поиска оставката на военния министър Тодор Тагарев след случая с дрона.

Според Йорданов Тагарев „се държи като министър на отбраната на чужда държава“.