„Велик е нашият войник“ отекна в Стара Загора за 110-годишнината от Балканската война

246

Под звуците на тържествения марш „Велик е нашият войник“ на 29 март във Военен клуб – Стара Загора, започна честването на 110-годишнината от Балканската война, организирано от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България – Стара Загора, със съдействието на Втора Тунджанска механизирана бригада, Военно окръжие – Стара Загора, и Национално дружество „Традиция“ – регионален клуб Стара Загора.

В събитието, открито от секретаря на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) – Стара Загора, Николина Танева участваха представители на военни формирования от Втора Тунджанска механизирана бригада, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Стара Загора и Казанлък, военно-патриотични и родолюбиви организации.

„Въоръжението и облеклото на българската войска в Балканската война“, „110 години от Балканската война“, „110 години от Одринската епопея“ бяха част от темите по време на форума.

О.з. полк. доцент д-р Станчо Станчев – председател на Управителния съвет на Сдружение „Военноисторическа комисия“ и преподавател във ВА „Г. С. Раковски“ анализира пред присъстващите военната история на Балканските войни, Санстефанския мирен договор, Берлинския конгрес и предпоставките, довели до събитията от 1913 г. на Балканския полуостров. Особено внимание той обърна на участието на Българската армия при превземане на Одринската крепост, съотношението на силите, бойните възможности на воюващите страни, бойния дух и схващанията за водене на общовойсковия бой при тогавашните условия, както и на разтърсващите думи на командващия Втора армия ген. лейтенант Никола Иванов, който казва на войниците: „Напред ни чака слава и мир, а назад смърт и позор“.

Героизма на воините от Осма пехотна Тунджанска дивизия, чиито наследници са днес военнослужещите от Втора Тунджанска механизирана бригада, по време на превземането на Одринската крепост припомни майор Иван Пенчев от Щаба на Втора механизирана бригада. В своя доклад той разкри състава, въоръжението и техниката, с които Осма дивизия участва в превземането на крепостта. Посочи, че в боя са участвали 36 хил. бойци, водени от командира на дивизията ген. м-р Димитър Кирков. Тунджанци без страх се хвърлят в свещената битка и за три дни и нощи превземат форта „Айваз баба“. По този повод полкът получава прозвището „Лудия полк“, а показаната жертвоготовност и невиждан героизъм обръщат мита, изказан от немски военни специалисти, че Одринската крепост е непревземаема и че може да се овладее само от прусаци и то за 6 месеца.

„110 години от Балканската война“ бе темата на Николина Танева, която предизвика бурни емоции. А в своето слово тя акцентира върху мястото, ролята и значимостта на Стара Загора за хода на Балканската война. Танева посочи, че именно от тук с Указ на цар Фердинанд е обявено началото на войната, тук е била главната квартира. В Стара Загора са родени големите военачалници, решили изхода на войната – генерал Никола Иванов, Димитър Кирков, капитан Никола Андреев, Димитър Азманов.

В препълнената зала дружество „Традиция“ представи богата експозиция от оръжие, боеприпаси, снаряжение и облекло.

(СН)

Б.Р. В материала са използвани информация и снимки от о.з. подполк. Георги Лютаков