Васил Божков освободен от ареста в ОАЕ

98

На бизнесмена му е забранено да напуска страната и му е отнет задграничния паспорт

Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби, съобщава БНТ.

След като е прекарал малко повече от две седмици в Център за задържане, властите са удовлетворили молбата му да бъде освободен докато трае процедурата по разглеждане на искането за екстрадиция.

На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт.

Преди дни стана ясно, че руски граждани са ходатайствали пред властите в емирството Божков да бъде пуснат на свобода. Появи се и информация, че това е станало със съдействието на другия задържан в ОАЕ заместник на Божков Георги Попов, който е бил свързан с руските служби.

От Министерство на външните работи коментираха , че България не е уведомявана от ОАЕ Васил Божков да е освобождаван от ареста. Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.предаде dir.bg.

Припомняме, че Васил Божков бе задържан в ОАЕ, след като избяга от страната с частния си самолет. Искането за задържането му бе отправено от българската прокуратура чрез Интерпол. В момента се изготвят документите с искане за неговата екстрадиция.

У нас на Васил Божков вече са повдигнати обвинения за 11 престъпления. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване,търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред и др. От прокуратура обявиха, че е разследван и за убийства, и изнасилвания.