Васил Божков вече е обвиняем и за колекцията си

179

Прокуратурата е повдигнала нови четири обвинения срещу бизнесмена Васил Божков, включително за търговия с влияние и държане на нерегистрирани културно-исторически ценности. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева в четвъртък, цитирана от mediapool.

Така обвиненията срещу доскорошния „повелител“ на хазартния бизнес у нас стават единадесет. Досега срещу него бе образувано дело за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. Прокуратурата обяви, че една от основните линии на разследването е за предполагаемо избягване на плащане на държавни такси за близо 500 млн лв.

Отделно срещу Божков има дело за убийства и изнасилвания.

Васил Божков отрича всичко това и твърди, че целта е да бъде „ликвидиран“, а бизнесът му – отнет.

В четвъртък прокурор Сийка Милева не уточни за колко, какви и кои предмети от колекцията на Божков са повдигнати обвиненията. Той притежава забележителна антична колекция и множество картини. Част от колекцията се стопанисва от фондация „Тракия“ и се намира в частния музей на бизнесмена.

Както обясни наскоро министърът на културата Боил Банов, „вратичка“ в закона е позволила на Божков да не регистрира над 2000 културни ценности.

Междувременно прокуратурата продължава да превежда на арабски искането за екстрадиция на Божков, което ще бъде изпратено до Обединените арабски емирства чрез Министерството на правосъдието.

В четвъртък БНТ съобщи, че Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно. Източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагали с оперативна информация, че в ОАЕ са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на българския бизнесмен от ареста.

Малко по-късно близката телевизия „Европа“ съобщи, че автор на опитите за активиране на руските контакти е Георги Попов, който е официалният собственик на футболен клуб „Левски“ и приближен до обявения за издирване бизнесмен Васил Божков.

До момента няма информация дали ОАЕ са готови да изпълнят искането на руските партньори на Божков, съобщава БНТ.