Варненска лъвица е вече част от Зоопарк – Стара Загора

288
Варненската лъвица Косара е на 11 години

Всеки момент се очаква зоопаркът да получи лиценз и да посрещне граждани в обновената си обстановка

Варненската лъвица Косара от около седмица е част от обитателите на Зоопарк – Стара Загора. Причината е размножителен заем между старозагорската зооградина и варненската. 11-годишната лъвица все още се адаптира към новата зелена обстановка на Аязмото, но е добре физически и все повече се чувства като у дома си. Крайната цел е създаване на двойка и след това поколение със старозагорския лъв Симбаджи.

Косара е родена в София, но отглеждана в Морската столица. Тя и преди се е запознавала със старозагорски представител на нейния род. През 2013 година посрещна на своя територия Симба и заедно създадоха поколение през следващата година от три лъвчета – едно женско и две мъжки. Братчето и сестричето са преместени в Благоевград, а другото мъжко лъвче – в Хасково.

Новият директор на старозагорския зоопарк д-р Ивелина Илиева прие документите за лъвицата от варненската си колежка

От ноември 2019 година Косара е без половинка. От варненския зоопарк с тъга си спомнят Симба, починал при тях от старост.

Лъвицата, която тежи близо 200 кг, е пропътувала разстоянието от Варна до Стара Загора без проблем. Тя бе придружавана от екип специалисти – д-р Михаил Василев и инж. Георги Тодоров, както и от Иванка Стоянова, директор на общинско предприятие „Зоопарк – СЦ“ – Варна. Документите по преместването на животното прие от варненския си колега новият директор на зоопарка в Стара Загора Ивелина Илиева. Тя е възпитаник на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет. И двамата ръководители на зооградини обявиха, че тепърва предстоят съвместни инициативи, обмяна на идеи и опит.

Старозагорският зоопарк очаква всеки момент да получи лиценз, за да посрещне граждани в изцяло обновената си обстановка. Създаденият преди 65 зоопарк е с площ от 70 дка и е вторият в България след софийския.

(СН)