Вандали помляха шадравана в центъра на Стара Загора

146
След поредната вандалска проява поне седмица шадраванът в парк "Пети октомври" ще остане неизползваем

За пореден път неизвестни вандали посегнаха на една от красотите на Стара Загора. Този път обект на вандалския акт е бил шадраванът с фонтаните в централния градски парк „Пети октомври“, който е обявен за паметник на културата.

„Наранена е хироизолацията и е счупена дюза, част от системата за работа на водното съоръжение“, съобщиха от общинското звено „Озеленяване и комунални дейности“.

Посегателството е станало през тъмната част на денонощието в четвъртък, размерът на щетите тепърва ще се изяснява.

Само преди два месеца неизвестни метнаха градински пейки в същия шадраван. На няколко пъти през годините в парка са били похищавани бронзовите бюстове на заслужилите старозагорци Димитър Наумов и Колю Ганчев, както и бронзовото копие на брюкселския Мистър Пиш.

От звено „Озеленяване и комунални дейности“ информираха, че вече се извършва ремонт на компрометирания шадраван и се подменят повредените и наранени части. Веднага след приключване на дейностите по отстраняване на неизправностите водната атракция ще бъде почистена и въведена в експлоатация.

От Oбщинa Cтapa Зaгopa за пореден път призоваха жителите и гостите на града дa пазят и да проявяват нeтъpпимocт към всички хулигански прояви, като cигнaлизиpaт за тях нa дeнoнoщния Гopeщ тeлeфoн – 0800 157 37, или нa тeл. 112.

Иван ПЕТРОВ