Българският лекарски съюз предлага проф. Кантарджиев за орден „Стара планина“

212
От БЛС посочват, че професорът има огромен принос в борбата и овладяването на пандемията от Covid-19

Българският лекарски съюз предложи проф. Тодор Кантарджиев да получи орден „Стара Планина“, като се обърна към служебния премиер Стефан Янев и президента на страната Румен Радев, предаде tribune.bg.

Припомняме, че проф. Кантарджиев беше пенсиониран от здравния министър в служебния кабинет. Новината предизвика протести на негови колеги и мощна подкрепа от съсловни организации.

От БЛС посочват, че предлагат Кантарджиев заради „изключителни постижения и безценен принос в областта на науката и медицината“.

„Огромен е приносът му в борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от Covid-19 у нас, което се дължи до голяма степен на неговите решения, разумни съвети и навременни действия. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия.

На последните престижни награди на Български лекарски съюз, медицинската гилдия, отличи проф. д-р Кантарджиев в специалната категория „Борба с пандемията – Ковид 19“, подчертват от Лекарския съюз.

Те прилагат в писмото си и биографията на Кантарджиев:

Професор д-р Тодор Веселов Кантарджиев д.м.н., м.з.м., завършва Медицинска Академия София през 1981 г., като лекар.

От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. – Отдел микробиология. През 1986 г. придобива специалност Микробиология, през 2001 г. – Клинична имунология и през 2004 г. специалност Епидемиология на инфекциозните болести.

Проф. д-р Кантарджиев е доктор по медицина е от 1991г., а доктор на медицинските науки е от 2008 г. Доцент е от 1995 г., професор от 2009 г. През 2004 г. придобива магистърска степен по Здравен мениджмънт в МУ София. Специализира в Германия и Великобритания.

От БСЛ припомнят и членството му в множество професионални организации: Председател на Българската Асоциация на Микробиолозите, Зам.-председател на Научно дружество по Микробиология, Член на Управителния съвет на Европейската Конфедерация по Медицинска Микология, Член на Управителния съвет на Балканското дружество по Микробиология, Член на Микологичните Дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, Член на Американското Дружество по Микробиология, Член на Европейското Дружество по Клинична микробиология и Заразни болести.