Българска компания демонстрира разработка за ремонт на бойни машини

157
Модернизираната БМП-2 М може да поразява от място и в движение цели на разстояние до 4 500 м . Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков и командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов лично се запознаха с новото въоръжение на бронираната машина за нуждите на пехотата при демонстрацията на ЦАТИП - Змейово

Заводът на „Металика – АБ“ вече работи край Казанлък

Българска компания предложи на Министерството на отбраната собствена разработка за ремонт и модернизация на наличните в армията ни бойни машини за пехотата.

Прототипът на командирска БВП-2М, разработен от специалистите на „Металика – АБ“ ЕООД, бе демонстриран на Полигон Змейово. Според собственика на дружеството Здравко Димитров прогнозната цена е близо 6 пъти по-ниска от тази, която предлагат конкуренти от Русия, които за преоборудването на една машина със сходни способности искат между 1.2 и 1.8 млн. долара. Цената пък, предлагана от фирми в ЕС, е между 2.5 и 3 млн. евро.

При модернизацията ще се използва сегашното шаси на БМП-1, което е на въоръжение у нас. В новия завод на „Металика – АБ“ край Казанлък ще се произвежда куполът, който е снабден с автоматично оръдие, картечница с марката на „Арсенал“ ЕАД и противотанков управляем комплекс „Удар – М-02“ за изстрелване на 4 ракети за поразяване на танкове, бункери, ниско летящи самолети и хеликоптери.

Машината е съоръжена с натовски стандарти системи за димни газове и за управление на огъня. Близо 60 на сто от частите и оръжията ще бъдат български, ако проектът бъде приет за изпълнение, в него ще участват и заводите „Терем“.

Собственикът на „Металика – АБ“ ЕООД Здравко Димитров е категоричен, че неговата оферта е шест пъти по-евтина от конкурентите

По разработката се работи от няколко години, един от вариантите е бил вече представян на изложението „Хемус“, новият прототип е с множество подобрения, коментира участвалият в демонстрацията зам.-министър на отбраната Анатолий Величков.

Проектът за ремонт и преоборудване на бойните машини е извън останалите програми за придобиване на новите самолети F16 Bloc 70, закупуване на нови 150 бронирани машини на стойност 1.240 млрд. лв. за Сухопътни войски и две корвети за ВМС.

Зам.-министърът сподели положителните си впечатления от демонстрацията, по думите му предстои от Сухопътни войски да дадат своята оценка и тя да бъде коментирана от Съвета за отбранителни способности. Това можело да се очаква след около 6 месеца. Положителна оценка за демонстрираните способности на модернизираната машина даде и командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, чийто воински път е започнал като механик-водач на танк Т-55 АМ2.

В момента върви прегледът на двете оферти за доставка на корветите, които са от класа на леките фрегати, уточни зам.-министър Величков, който подсказа, че се обмислят и варианти за възстановяването на подводния ни флот, но отказа подробности. Срокът за представянето на оферти от 4 фирми за доставка на бронираните машини е 16 декември.

В новия завод на регистрираната през 90-те години на ХХ в. „Металика – АБ“ край Казанлък работят 50 специалисти, там, освен куполите за БМП-2М, се сглобяват и ракетните снаряди. Собственикът Здравко Димитров сподели, че вече има интерес към разработката, сключени били и договори за модернизация на машини в две африкански държави, които очаквали да бъдат одобрени и реализирани.

Христо ХРИСТОВ