България ще изнася боеприпаси за ЕС с условие да не достигат до Украйна

130

България ще доставя боеприпаси, с които държавите-членки на ЕС да попълват запасите си, като ще поставя условие те да не достигат до Украйна. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където в четвъртък и петък заседават европейските лидери.

„Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и със Украйна?“, каза Радев.

На въпрос дали това не усложнява цялата схема – тоест България ги продава на някого, а те след това отиват за Украйна, Румен Радев отговори: „Това вие го проверявайте като журналисти. Аз ви казвам, като държавни отношения, ние какво можем и какво не можем. Но България няма да участва в тази обща поръчка за доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави“.

На последващ въпрос как ще реагира, ако продадените от България боеприпаси на друга страна, се окажат в Украйна, Радев посочи: „Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като краен получател тези снаряди“.

По-рано тази седмица България не се присъедини към общата поръчка за боеприпаси на ниво ЕС за Украйна.Военният министър Димитър Стоянов обясни, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с калибър 155-мм. Към поръчката са се присъединили само 17 страни от ЕС.

Радев добави днес, че България е важна част от Европейския механизъм за подкрепа на мира.

„България категорично участва в тази инициатива. Заедно с Европейската комисия ще работим да има повече инвестиции в нашата военно-отбранителна индустрия, повече капацитет, по-модерни производства, за да запълваме както нашите запаси, така и да помагаме на страните от ЕС и НАТО да запълват своите“, каза Радев.

Пезидентът коментира още, че очаква „следващия парламент да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България“.

„И ако парламентът отново призове за доставка на оръжия за Украйна от Българската армия, нека има смелостта да състави редовно правителство и то да носи отговорност пред българските граждани“, отбеляза той.

В материала е използвана информация от mediapool