България изпраща спасители в Турция с два самолета „Спартан“

178

Eкипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столичната община, МВР и БЧК ще помагат в борбата с щетите от земетресението край Газиантеп

България изпраща два самолета „Спартан“ в Турция, съобщиха от Министерството на отбраната. Причината е земетресението близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, вследствие на което по последни данни над 600 души са загинали в Сирия и Турция.

Целта е със самолетите да бъдат превозени екипи от Военномедицинската академия (ВМА), „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Столичната община. Двайсет единици техника и 58 души от МВР тръгват с автомобили към засегнатия район. С тях ще пътуват и кучета на БЧК.

На извънреден брифинг днес министърът на отбраната Димитър Стоянов обясни, че логистичната операция включва транспортирането на аварийните екипи до Летище Адана.

„България има готовност да окаже и хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението, като се очаква Турция да каже от какво има нужда“, заяви още Стоянов.

„Разговаряли сме със спасителите от Българския червен кръст, има подсигурени 5 кучета и 2 машини, които да се включат. По най-бързия начин ще бъде изпратена исканата помощ, както и занапред ще предоставим палатки, където да бъдат настанени пострадалите хора. Всякаква помощ, която бъде искана ще бъде дадена“, обяви служебният министър на МВР Иван Демерджиев.

От пресцентъра на президентството пък съобщиха, че държавният глава Румен Радев е изпратил съболезнователно писмо до своя турски колега президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Към момента няма данни за пострадали български граждани след земетресението в Турция“, успокоиха по-рано от Министерството на външните работи.

Редица световни лидери изразиха съпричастност и желание за оказване на помощ. По информация на ТРТ-Хабер първата държава, която е оказала помощ на турските власти след труса, е Азербайджан.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия, на дълбочина от около 18 километра.

То бе последвано десетина минути по-късно от силен вторичен трус с магнитуд 6.7 на дълбочина от 9 километра.

Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната. Освен в Турция, трусовете бяха усетени в Ливан, Сирия и Кипър, България, Румъния и дори Албания.

Турската новинарска агенция Ихляс съобщи, че експлозия на газопровод е станала в южния турски окръг Хатай след земетресението.Пожари са се разразили на две места на газопровода, минаващ през района на селището Топбогазъ.

Разстоянието между двете места, на които се е разразил пожар, е около три километра. Специалисти от петролната компания „Боташ“ са информирани за случилото се и се занимават с ликвидирането на последиците от аварията. В района има магистрали, както и тръбопроводи от националната газопреносна система.

В материала е използвана информация от dir.bg и mediapool