България все още има шанс да спаси розовото си масло

611
Кметът на Казанлък по време на една от срещите си - с еврокомисар Мария Габриел

Това стана ясно след посещението на кмета на Казанлък в ЕП

Евродепутатите от ГЕРБ и експерти в областта ще подготвят предложения за промени в регламентите на ЕК, засягащи производството на етерични масла. Това стана ясно след серията от срещи в Брюксел, в които участва кметът на Казанлък Галина Стоянова. Днес тя се завърна от работното си посещение, което бе по покана на евродепутата Андрей Новаков и подчерта, че всички срещи, които са провели заедно с бившия земеделски министър Десислава Танева в белгийската столица, са били навременни и са преминали в обсъждане и търсене на варианти за защита на поминъка в Долината на розите.

В хода на разговорите с евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков, Емил Радев и Асим Адемов е решено Десислава Танева, съвместно с експерти и кметовете от Долината да направят предложение за корекции в Регламента CLP на ЕК. За целта имат само 10 дни – срокът, който е поставила гръцкият докладчик по регламента Мария Спираки, тъй като този регламент ще се разглежда в ЕП през месец май т.г.

Евродепутатите от българска страна са поели ангажимент да направят обединение с колегите си евродепутати от Франция, Италия, Испания, като най-засегнати от готвените промени държави.

Ще бъдат подготвени и промени и в друг регламент на ЕК – REACH, който се отнася до приравняването на малките и средни производители към големите производители в частта „контрол“ и „регулация“ на химически субстанции, като този регламент предстои да се разглежда в ЕП през месец септември т.г.

С разбиране и конкретни ангажименти към решаване на проблема се е ангажирал и българският еврокомисар Мария Габриел, както и вносителят на Регламентите СLP и REACH в ЕП Мария Спираки.

„Имам уверението на всички, с които се срещнах, че ще направим каквото трябва, за да не пострада не просто един бранш, а един от националните ни символи“, коментира кметът на Казанлък Галина Стоянова при завръщането си в страната.

Тя бе първата, която би тревога за рисковете от промяна в европейските регламенти и която ясно даде да се разбере, че ще работи в посока запазване на националния символ на България – розата, и производството на български етерични масла. Припомняме, че в подкрепа на българския поминък в Долината на розите се обяви и кметът на Павел баня Иса Бесоолу, който инициира среща по проблема с евродепутат Атидже Вели.

(СН)