Българин е признат за патриарх на световната ветеринарна медицина

501
Проф. д-р Никола Белев

Починалият преди две години проф. д-р Никола Белев е признат за патриарх на световната ветеринарна медицина, съобщиха от Тракийски университет – Стара Загора, където на 11 май ще бъде представена и специално написаната за светилото на ветеринарната наука книга под надслов „Проф. д-р Никола Белев – патриарх на ветеринарно-медицинската професия“. Автори на биографичния труд са академик Атанас Атанасов, проф. д-р Иван Божков, бивш ректор на старозагорската Алма матер, председател на Общинския съвет, почетен гражданин на Стара Загора и доц. д-р Гергана Николова, а рецензенти са член кор. д-р Христо Найденски и проф. д-р Иван Станков, бивш два мандата ректор и служебен министър на земеделието.

Специално за представянето на книгата поздравления са били изпратени от бившия генерален директор на OIE д-р Бернал Вала и приемника му на високия пост д-р Моник Елоа.

Авторите припомнят, че д-р Белев почина на 3 август 2020 година на 89-годишна възраст и че развитието на родната национална ветеринарномедицинска служба, която е ръководил цели 13 години, е неразривно свързана с името му.

От 1972 година проф. д-р Белев е бил постоянен делегат на OIE за България, през 1988 година е назначен за член на Административната комисия и президент на Регионалната комисия на OIE за Европа, а през 1991 година – за координатор на страните-членки на OIE за Източна Европа. По време на Генералната сесия на OIE през май 2012 година, заради огромните си заслуги, проф. Белев е избран за почетен президент на Регионалната комисия на OIE за Европа.

През май 2001 г. той е награден с най-високото отличие на организацията – златен медал за изключителни заслуги към световната ветеринарномедицинска наука, а седем години по-късно френското правителство го удостоява със званието „Кавалер на Ордена за земеделски заслуги“ за неговите професионални качества и заслуги за развитие на селското стопанство и ветеринарното дело на Франция. Бил е чуждестранен член на три академии в Украйна, Русия и Сърбия.

В памет на патриарха на световната ветеринарна медицина старозагорският университет организира научна конференция под надслов „Един свят – едно здраве“, на която се очаква да бъде взето решение за наименуване на една от университетските аудитории на името на проф. Белев и поставянето на бюст при входа й. Откриването на аудиторията и бюста ще стане на 11 май догодина, когато се навършва век от началото на висшето ветеринарномедицинско образование в България.

Христо ХРИСТОВ