БЧК предостави хуманитарна помощ за близо 310 000 евро на Сирия и Турция

121

Българският Червен кръст изпрати над 24 тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия от катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г. Помощта, разпределена в 4 камиона, е организирана в партньорство с ГД ПБЗН и Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на ЕК.

Тя съдържа материални дарения от български граждани и фирми, набрани по Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението, съобщиха от БЧК, цитирани от dariknews

Започна товаренето на допълнителни близо 33 тона материални дарения, отново от Националната кампания на БЧК, които се очаква да отпътуват на 16 март  с карго самолет за ливанската столица Бейрут. Там пратката ще бъде разтоварена от представители на Ливанския Червен кръст и ще бъде транспортирана с хуманитарен конвой към Сирия.

На сирийска територия хуманитарната помощ от БЧК ще бъде поета от Сирийския Арабски Червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии и ще предостави дарените от българските граждани и фирми артикули на нуждаещите се.

До момента Българският Червен кръст е предоставил за Турция и Сирия материални дарения от бедствения си резерв на стойност близо 310 000 евро, както и 224 кашона дарения за Турция от Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението.