Бурни политически реакции за имунитета на Борисов и втория мандат на ПП-ДБ

672

Политически реакции във връзка с поискания от прокуратурата имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и втория мандат на ПП-ДБ заваляха тази сутрин.

След като снощи от ГЕРБ запазиха мълчание, то преди часове Борисов коментира темата. Той заяви, че няма да си даде доброволно имунитета.

„Аз две години бях без имунитет. Категорично няма да си го дам доброволно сега, защото трябва да си сляп, за да не видиш какво се случва в момента“, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Борисов и уточни защо: „Бих започнал от вчера – дали службите и министър Демерджиев вчера разбраха за мъртвите души, или за изтичането на секретна информация. Защо вчера? За да няма правителство“.

Денков за имунитета на Борисов:
Прокуратурата да не се използва като бухалка

Акад. Николай Денков от ПП заяви пред журналисти, че „прокуратурата не трябва да се използва като бухалка. Това, което виждаме, е едно активизиране на прокуратурата – за няколко дни свърши повече работа, отколкото за последната една година“.

Относно реализацията на втория мандат акад. Денков заяви, че има размразяване на преговорите с ГЕРБ.

Нинова: Тези, които арестуваха Борисов незаконно,
днес го спасяват от законна процедура

Според лидерът на БСП Корнелия Нинова, Бойко Борисов трябва сам да си даде сам имунитета. Щом твърди, че е невинен, да го докаже в един прозрачен съдебен процес.

„Тези, които го арестуваха незаконно, днес го спасяват от законна процедура за търсене на отговорност. Тези, които до вчера издигаха като знаме борбата с корупцията, днес я прикриват с парламентарни хватки. Лицемерие, страх и алчност за власт. Коалиция на омертата“, заяви още Нинова.

И заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски каза, че от „БСП за България“ ще подкрепят искане за сваляне на имунитета на Борисов. Законната процедура за завършване на всяко едно наказателно производство е именно през съдебната зала, не през парламентарната, посочи той.

Попитан дали биха отишли отново на преговори с ПП за съставяне на правителство, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ съобщи, че не са поканени на такива преговори. Когато бъдем поканени, ще го обсъдим, допълни той. „Мандатът в момента е в г-н Денков. Както чувате, те си водят разговора на „ледена епоха“, „затопляне на отношенията“, нека да видим какво е“, коментира Свиленски.

Карадайъ: Свидетели сме на
тотален разпад на държавата

„Ситуацията е много сериозна. Ще повторя – свидетели сме на тотален разпад на държавата“, заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Да има правителство е задължително, от кого, попита той и добави: „от рамбовци, които няколко души, от медиите разбрахме, че почерпени взимат решения за саморазправа с опозицията, които на свои партийни заседания не се занимават с проблемите на хората и на държавата и да търсят изход от кризите, а се занимават как да натикат и да заличат своите опоненти, които не се интересуват от институциите на държавата и държавните органи, а самите те правят и кроят планове как да разрушават дори и службите за сигурност на държавата, за да ги превърнат в партийно политически инструмент“.

Костадинов: Инатът на ПП-ДБ да съставят
правителство може да унищожи България

„Ние говорим още от началото на работата на този парламент, че няма как да има стабилно редовно правителство“, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Попитан дали имунитет на Борисов може да се окаже ключов фактор за съставянето на кабинет, Костадинов каза: „Първо да видим дали ще се сбъднат думите от записа за това, че трябва да се направи необходимото да се „замота“ казуса с имунитета на Борисов“. Лидерът на „Възраждане“ припомни, че още вчера са призовали Бойко Борисов да реши този проблем и да се откаже от имунитета си.

Балабанов: ИТН ще подкрепи
свалянето на имунитета на Борисов

„Има държавни институции, които отговарят и искат имунитета на Борисов. Ако се стигне до пленарна зала, ще подкрепим това искане“. Това заяви Станислав Балабанов от ИТН.

„Ще гласуваме против кабинет с втория мандат, но ще гласуваме „за“ свалянето на имунитета на Борисов“, уточни още Станислав Балабанов.

Източник: dariknews