БСП – Стара Загора – с редица социални предложения към проектобюджета за 2020 г.

286
Участниците в брифинга на БСП

Община Стара Загора да изплаща 1000 лв. еднократна помощ на родители за новородено дете. Това е едно от предложенията на старозагорските общински съветници на БСП във връзка с предстоящото разглеждане на бюджета на Стара Загора за 2020 г. От помощта ще могат да се възползват родители, навършили 18 години, със средно образование, здравноосигурени и без задължения към общинската хазна. На този етап от БСП нямат точна сметка за това точно колко ще струва подобна мярка за стимулиране на раждаемостта. Съветниците на левицата ще настояват също за залагане на 2.5 млн. лв. в общинския бюджет на Стара Загора за поемане на таксите, които родителите заплащат за детски градини и ясли. „Подобна практика съществува в редица по-малки общини. Когато казваме, че демографската криза е проблем, то трябва да предприемем смели и категорични действия за решаването му“, заяви председателят на групата съветници на БСП проф. Иван Върляков. От левицата посочиха, че средствата за обезпечаване на двете предложения ще дойдат от по-добрата събираемост на данъците. Наред с това общинските съветници на БСП настояха също Община Стара Загора да обърне сериозно внимание и на общинския жилищен фонд като средство за задържане на млади специалисти. „Затова предлагаме да бъдат придобити около 20 нови жилища. Средствата за тази дейност могат да дойдат от продажбата на общински апартаменти на техните ползватели. С тези 20 жилища обаче трябва да бъдат подпомагани млади експерти, на които да бъде показано, че могат да разчитат на помощ, за да изберат да останат и да се развиват в Стара Загора“, обясни предложението проф. Върляков. Подобно на своите колеги от ВМРО и БСП, ще настояват за създаването на фонд, с който да бъдат подкрепени талантливи ученици, студенти и специализанти, което по първоначални сметки би коствало ресурс от около 30 хил. лв. за година. От партията предлагат също 800 хил. лв. да бъдат отделени за ремонт на училищните дворове. „Трябва да продължи практиката с поставяне на камери на ключови места в града. Особено внимание в това отношение трябва да бъде насочено към училищата. Затова искаме Община Стара Загора да увеличи броя на камерите в града“, настояват още от БСП.

Групата съветници на левицата са обедини около мнението, че в предложения проектобюджет на Община Стара Загора за 2020 г. липсва реална социална политика. „Във финансовата рамка не личи, че акцентът е върху хората“, коментира проф. Иван Върляков. От БСП разкритикуваха остро ръководството на Общината за начина на провеждане на общественото обсъждане. Според съветниците разговорът не само е твърде закъснял, а по същество нито едно предложение, дошло по време на обсъждането, няма да залегне в бюджета. „Ако начинът на провеждане на тази изключително важна дискусия не бъде променен, то е по-добре изобщо да я няма“, подчерта проф. Върляков.

По време на брифинга бе разгледана и темата за инициирания от парламентарната група на БСП вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов. Гласуването на вота предстои да бъде проведено тази сряда и е залегнало като първа точка в дневния ред на Народното събрание. Старозагорският депутат на „червените“ Георги Гьоков отново коментира, че настоящото управление е претърпяло тежък провал в сферата на екологията и околната среда. Той обаче изрази съмнение, че опитът на БСП да разклати управлението ще даде реален резултат. „Вотът едва ли ще сполучи предвид действията на партия „Воля“ и независимите народни представители на „Атака“, обясни Гьоков.

Живко ИВАНОВ