„Брат за брата“ с нова акция в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско

450

От организацията приканват старозагорци да се включат с тях в почистването на 8 септември

Старозагорската група „Брат за брата“ отново организира пътуване до засегнатите от пороя села в община Карлово. Доброволците приканват старозагорци, които могат да отделят от времето си, да се включат в работата по почистване от калта, дърветата и наносите в пострадалите населени места. Чрез фейсбук страницата си от „Брат за брата“ призоваха желаещите да се съберат в 7:30 часа в четвъртък, 8 септември, на паркинга пред стадион „Берое“, откъдето старозагорската група ще потегли. „Събираме близки и познати, за да сме повече хора. Има работа за всички. Дано този път откликнат на призива ни повече хора. Обещаваме, че няма да съжалявате, ако дойдете“, написаха в профила си от организацията.

Припомняме, че старозагорската група беше сред първите доброволци, включили се в почистването на бедстващите населени места. В продължение на около осем часа в неделния ден групата изчисти 12 от засегнатите къщи в село Каравелово. Според Антон Лазаров от „Брат за брата“ обаче е нужна армия от хора в засегнатите дворове. „Не говорим за двама, трима или четирима души в една къща. Има толкова много кал, пръст, клони и наноси, които трябва да бъдат премахвани от домовете на пострадалите. Нужни са поне по 10 души за къща“, призна доброволецът.

„На живо нещата са много по-тежки“, описаха събитията от „Брат за брата“. Те разказват за болката, отчаянието и тъгата в очите на засегнатите от наводнението жители на Карловска община. „Минавайки 25 души покрай тези хора, виждахме в погледите им – надежда. Надежда, че ще спрем при тях. И така правихме. Къща по къща, стая по стая, мазе по мазе, двор по двор. И докато работихме, започнаха да излизат и усмивки на лицата им“, написаха още за преживяното старозагорските доброволци.

В подкрепа на хората от Карловско кметът на Мъглиж Душо Гавазов стартира двудневна дарителска кампания. С призив през социалните мрежи градоначалникът прикани желаещите да направят дарение, което ще бъде насочено към нуждаещите се в селата Розино, Слатина, Столетово, Христо Даново, Богдан, Огняново, както и Трилистник. Благотворителната кампания ще се състои в рамките на 2 дни, от 7 до 9 септември. Помощите ще бъдат събирани в ДЦ „Зорница“ в Мъглиж. Всеки желаещ може да се включи в кампанията на Община Мъглиж с дрехи, консервирани или пакетирани храни, посуда, завивки, спално бельо и др. „Природата няма политически пристрастия. Единственото, което ни крепи в подобни моменти, е съпричастността, желанието да помогнем, готовността да покажем, че сме хора“, посочва кметът Душо Гавазов.

(СН)