Боряна Димитрова: ИТН губи подкрепа, само БСП има лек ръст

213
Боряна Димитрова, сн. БГНЕС

„Предварителните наблюдения ни показват, че партията, която в най-голяма степен се държа в разрез с очакваното парламентарно поведение – „Има такъв народ“ (ИТН), бележи известна тенденция към спад. Останалите партии на протеста по-скоро задържат и може би имат лек спад. Единствено БСП има лек ръст“. Това заяви пред бТВ социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова.

Тя направи уговорката, че това са много предварителни данни. Агенцията ще направи ново проучване на електоралните нагласи в началото на септември.

„Първата политическа сила се опита по един силов и безпардонен начин да наложи своето правителство, своя начин на действие, своето виждане за правене на политика на останалите политически сили“, коментира Димитрова.

По думите й това е била атака срещу парламентаризма.

Според нея шансът да се състави редовно правителство с третия мандат е много малък – около 1%, но е важно партиите да покажат приемлив начин на водене на политика.

„В ситуация на хаос и несигурност могат нещата да бъдат разменени противоположно. Може да има най-неочаквани ефекти върху електоралното поведение – както за парламентарни, така и за президентските избори“, посочи Димитрова.

Източник: mediapool