Борисов представи на Медведев хъба „Балкан“ и АЕЦ „Белене“

164

Министър-председателят Бойко Борисов проведе днес среща с руския премиер Дмитрий Медведев. Двамата са разтоваряли в рамките на Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан, съобщиха от пресцентъра на МС.

Българският премиер е изразил удовлетворение, че след официалната визита на Медведев у нас през март т.г. разговорът за възможностите за взаимноизгодно сътрудничество продължава и изразил надежда, че двете страни ще продължат да си сътрудничат по въпроси в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика.

По енергийната тема Борисов е посочил, че България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни и акцентирал върху работата на българското правителство по проекта за газовия хъб „Балкан“.

На срещата е била обсъдена и възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при поставените от българската страна условия. Заявления за участие в процедурата за избор на инвеститор по проекта се приемат до 19 август.

Според Борисов в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки целите за намаляване нивата на вредни емисии. Той е изразил мнение, че АЕЦ „Белене“ може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

По отношение на транспорта, българският министър-председател е увери Медведев, че страната ни проявява интерес за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск.