Болницата в Раднево излиза от кризата

308

Лечебното заведение е подготвено за случаи на коронавирус, изплатени са и заплатите за февруари

МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево е оборудвала специално отделение за лечение на пациенти с коронавирус. То е разположено на първия етаж в сградата на лечебното заведение. В него са поместени 10 легла, от тях 6 са предвидени за интензивно лечение, а останалите 4 – за по-леките случаи на Covid-19. В болницата има два стационарни респиратора и един подвижен. Това съобщи директорът на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ Наталия Арнаудова. Наред с апаратурата лечебното заведение разполага с всички необходими предпазни средства – маски за лице, шлемове, ръкавици, предпазно облекло за еднократна употреба и антибактериални гащеризони. Осигурени са и в достатъчно количество дезинфектантите за под и ръце.

Преди дни от РЗИ – Стара Загора, са предоставили на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ 100 литра спирт.

В края на месеца от бюджета на Община Раднево бяха отпуснати допълнително 29 000 лв., които бяха предназначени за обезпечаването на болницата в миньорския град с всички необходими защитни материали. С 25 бързи теста специалистите ще проверяват дали болни с определена симптоматика имат коронавирус. Наталия Арнаудова уточни, че в следващите дни се очаква болницата да получи още тестове.

Три от отделенията в МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ работят към настоящия момент. Това са неврологичното, терапевтичното и отделението за продължително лечение. Общият брой на медицинските специалисти в общинската болница към момента е 103 души. Близо 60 от тях са лекари и сестри. Заради извънредните мерки, въведени в страната заради коронавируса, болницата приема единствено спешни случаи. Най-често това са хора с кардиологични проблеми.

Месец след като на заседание на Общински съвет Раднево бе избран новият директор на лечебното заведение и бяха отпуснати средства за неговото финансово оздравяване, служителите на болницата са успели да получат заплатите си за февруари, както и аванс за месец март. По думите на директора Наталия Арнаудова предстои да бъдат преведени и възнагражденията за март. От лечебното заведение очакват да получат обещаните 80% от месечната заработка, тъй като забраната за плановия прием и операции на практика възпрепятства дейността на болницата. Арнаудова призна, че на този етап има неразплатени заплати за декември и януари.

Живко ИВАНОВ