Болницата в Раднево затвори, Общината я продава

912
В края на 2019 година тогавашната управителка на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" в Раднево д-р Мая Узунова-Конова усмихнато позира за специализирано издание, в което обяснява как изпълнява успешно проект за дигитализиране на медицинското обслужване

Общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ – Раднево, ще бъде обявена до дни за приватизация, като първоначалната цена ще бъде в рамките на 682 000 лв. и още 554 000 лв. за вървящия заедно с нея и „Медицински център 1“ ЕООД, съобщи кметът д-р Теньо Тенев. Той очаква в Държавен вестник да бъде публикувано съобщението по реда на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и Наредбата за търговете и конкурсите. В началото на седмицата е освободен по негова молба досегашният управител на дружеството д-р Панайот Диманов. Временно ръководството е поверено на един от все още ненапусналите лекари, но името му не е вписано в Търговския регистър.

Първоначално обявената цена от 1.2 млн. лв. за продажбата на болницата, която обслужва региона на енергийния комплекс „Марица изток“, е била намалена заради натрупани над 1.5 млн. лв. задължения към хазната, в това число и неплатени заплати на персонала от началото на февруари т.г.

Решението да се върви към продажба е от края на миналата година. Единствен кандидат е сливенският бизнесмен Ибрям Алиев, който е притежател на няколко здравни заведения в Сливен и Ямбол. Той обаче е категоричен, че ще инвестира в болницата само ако тя му бъде продадена заедно с медикодиагностичния център.

Ако приватизационната процедура се провали, ще се наложи да се премине към обявяване в несъстоятелност, заяви още кметът на Раднево. Той отхвърля като много закъсняла идеята за провеждане на местен референдум относно съдбата на създадената през далечната 1969 г. болница.

Сагата със задлъжнялостта на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ стартира в края на февруари м.г., когато бяха арестувани по обвинения в източване на огромни суми тогавашният й управител, главната счетоводителка, специалистката по ТРЗ и шофьорът.

Разпореждането за задържането на управителката д-р Мая Узунова-Конова бе издадено от Окръжна прокуратура – Стара Загора, на 22 февруари, заедно с нея бяха задържани завеждащата „Личен състав и ТРЗ“ Марта Стефанова, служебният шофьор Слави Иванов и главният счетоводител Мария Атанасова. Повдигнати бяха обвинения за умишлена безстопанственост и пране на пари. Впоследствие стана ясно, че управителката незаконосъобразно е разпоредила над 361 000 лв. да бъдат изплатени на 4 души, включително и на себе си, за периода от април 2018-а до края на 2019 г. Парите са били начислени като бонуси и ДМС, въпреки че дружеството, което е общинска собственост, е било вече задлъжняло. Открити бяха 79 граждански договора с 10 лица, сред които самата Узунова-Конова, главната счетоводителка, личният състав и шофьорът. За шест от лицата не бяха установени данни те да са знаели за тези договори, както и да са получавали парите. По тази схема са били присвоени 83 862 лв.

След няколкомесечен престой в ареста задържаните излязоха на свобода срещу различни по размер парични гаранции.

Христо ХРИСТОВ