Болните от коронавирус в България вече са 242

69

Общо 22 нови случая са регистрирани през деня, петима пък са излекувани

22 нови случаи са регистрирани днес. Така общият брой на заразените с коронавирус в България става 242. Това съобщи на ежедневния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, циитран от dir.bg.

Той уточни, че отново най-много са новорегистрираните положителни проби в София – 16. Има обаче и област, в която за първи път е регистриран случай на коронавирус – Сливен.

По думите на ген. Мутафчийски, няма пациенти в тежко състояние, с изключение на болните, настанени в „Пирогов“, които бяха в критично състояние.

„В „Пирогов“ пациентите са стабилизирани, но все още са в тежко състояние“, лаконичен бе шефът на Националния оперативен щаб.

Петима са вече излекуваните, стана още ясно от думите на шефа на ВМА, който обясни, че заразените боледуват дълго.

Ген. Мутафчийски каза още, че частните лаборатории разполагат със същите тестове, с каквито работят и болниците. Той обясни отново и как се процедира при тестването на контактни хора.

„РЗИ взима първа проба. Гледаме кога изтича карантината – на 21-ия ден се взима първа проба след карантината, след това до 24 часа втора проба и тогава става ясно здрав ли е вече контактният“, заяви ген.Мутафчийски.