„Болеро“ звучи от всички краища на Франция

61
Националният оркестър на Франция записа "Болеро" дистанционно, разпръснати в различни краища на страната, надявайки се с тази музика да ни донесат малко топлина и комфорт

Въпреки националната изолация десетки членове на френския национален оркестър се събраха, за да представят специално дистанционно изпълнение на класиката от Равел

 

Националният оркестър на Франция записа „Болеро“ от Равел, като музикантите останаха в изолация, разпръснати в различни краища на страната, надявайки се с тази музика да ни донесат малко топлина и комфорт.

Изпълнението започват трима музиканти – челист, цигулар и перкусионист. След това се присъединяват още, докато стават 50. За дистанционния видеозапис произведението е съкратено и не е 15 минути, а четири. Музиката обаче е все така обсебваща.

С помощта на технологиите видеозаписът преплита не само изпълнението, но и образите на музикантите. Целта е оркестърът да изпрати послание на почитателите си – „не сме ви забравили“. Музикантите сами са се заснели по домовете си. Резултатът е гладко изпълнение, предават от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Оркестърът качи видеозаписа в „Ютюб“, като сподели, че с него музикантите не само са останали заедно в изолацията, но и поддържат връзка с публиката си.

„За нас публиката е най-важна. Без нея ние не съществуваме“, коментира перкусионистът Дидие Бенети. Когато влиза в сила забраната за излизане от домовете във Франция на 17 март, той не успява да вземе огромните си барабани. Затова за домашния запис свири с дървена лъжица и черпак по столове.

За броени дни видеозаписът в интернет е гледан хиляди пъти.