Бойко Борисов с най-висок рейтинг сред политическите лидери

186

В момента няма нито един политик с положителен рейтинг, отчете днес директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, представяйки изследване направено в периода 16-19 март 2023 г. 44% от анкетираните по-скоро имат доверие на президента Румен Радев, което е спад за президентската институция. Следващите политици в класацията са вицепрезидентът Йотова и служебния премиер Гълъб Донев. В рейтинга и на тримата, освен личния рейтинг, се отчита и рейтинга на институциите, които представляват, предаде tribune.bg.

Най-висок рейтинг от политическите лидери има Бойко Борисов. След него са Кирил Петков и Асен Василев.

Според агенцията на Юлий Павлов, Мая Манолова и Стефан Янев изпреварват значително други политически лидери, като например Христо Иванов, Корнелия Нинова и Слави Трифонов.

„Ако изборите бяха сега ПП-ДБ ще получат 25,7%, ГЕРБ-СДС 24,7%, ДПС- 13,8%, Възраждане – 12,5%, БСП – 8,1% и Левицата – 4%. Извън парламента според проучването са Има такъв народ – 2,9%, Български възход – 2,8%“, заяви Павлов.

Според 61,2% от анкетираните трябва да има редовно правителство, дори с цената на големи компромиси, като сред гласуващите за ГЕРБ-СДС – 83%, ПП-ДБ- 70%, БСП- 55%; Възраждане – 37%. Най – скептични за бъдещ парламент са гласуващите за Възраждане и БСП.

50,3% от анкетираните смятат, че ако някоя от водещите партии не успее да излъчи правителство, то трябва да се състави кабинет от експерти, без участието на лидери, подкрепено от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Павлов уточни, че очакванията за избирателна активност е колкото на миналите избори, дори малко по-ниска (до 2, 7 млн.). „Връщането на хартиената бюлетина увеличава шанса за повече гласоподаватели – около 450 000 души са отказали да гласуват заради въведеното преди само машинно гласуване, същата цифра хора обаче едва ли ще отидат сега да гласуват, заради недоверие, че ще се направи правителство. Като фактор се изтъкват местните избори на есен и шансът заради тях сега отново да няма кабинет“, каза още той и продължи: 2/3 от анкетираните са посочили икономическата криза, високите цени и ниските доходи като най – наболели проблеми.

52,6% от анкетираните смятат, че служебното правителство не се справя добре, въпреки това доверието към служебния кабинет е по-голямо отколкото при провеждането на такова проучване за редовните правителства.