Бойко Борисов няма да отиде на църква на Великден

53

Няма да има и авиополет за Благодатния огън

Умоляваме, не разпореждаме. Ако изпуснем кривата, пикът ще е седмица след Великден. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна с молба към българския народ да не се запътва към църквите на великденските празници, предаде news.bg.

„Много важно е каква ще е дисциплината. Само нашата самодисциплина ще ни спаси. Сега е моментът да покажем какви сме“, подчерта премиерът.

Самият Борисов тази година няма да отиде на църква за първи път от много години, всъщност откакто се помни, както той самият се изрази, за да не увеличава струпването на народ там и за да не излага на опасност включително и своята охрана.

Църквите и манастирите няма да бъдат затваряни, за да може истински църковните хора да отидат и да присъстват на Светата литургия. Но Бойко Борисов настоя тези българи, които ходят по традиция и заради традицията, тази година да си останат по домовете. Премиерът обясни решението с това, че е убеден от владиците, че има хора, за които отиването в църквата е по-важно от това дали ще бъдат сложени на респиратор, ако се наложи… „Да не убива духа на тези хора. Църквите ще светят, камбаните ще бият, защото вярата ни крепи.“

Премиерът заяви, че всички владици са поели ангажимент за стриктно спазване на мерките за дистанция и дезинфекция. Допълнително МВР ще бъдат инструктирани да помагат на свещениците по места, но с внимание и такт.

„Аз, тъй като не съм църковен човек, мога да си позволя да призова българите да не отиват в църквите и манастирите“, заяви Борисов, но призна, че не може, няма сили и сърце – да изпрати полицаите да затворят вратите на църквата и да изгонят поповете. Затова и призовава не към „стаден имунитет, а към обществената дисциплина“.

След срещата на Бойко Борисов със Светия Синод в четвъртък стана известно, че тази година делегация на БПЦ няма да лети до Тел Авив за получаване на Благодатния огън от Йерусалим. Средствата за организиране на пътуването и полета ще бъдат предоставени за борба с пандемията. В много храмове и манастири се пази благодатният огън от миналата година и той ще бъде изнесен и разпространен сред вярващите, поясни митрополит Гавриил.

Променена е също организацията във връзка с богослужението на празниците. На празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) няма да се раздават върбови клонки за благословение – нито в храмовете, нито пред тях, както се прави по традиция. Митрополит Гавриил отбеляза, че това е единствен подобен случай в историята на БПЦ.

Богослужението за посрещане на Възкресение Христово ще се извършва пред храма. В храма ще се отслужи Светата Божествена литургия, която започва около два часа след полунощ. Тогава повечето хора обикновено вече са си тръгнали и митрополит Гавриил предположи, че в храмовете ще бъде спокойно и дистанцията ще бъде спазена.

„Има и други страшни болести, освен заразата с вируса, и това са унинието и отчаянието“, напомни Ловчанският митрополит.