Блокадата към „Марица изток“ продължава заради окаяното състояние на пътя

1640
Блокираните автобуси с работници на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". Снимка: БНР

Протестиращите отхвърлиха предложението на АПИ за кърпене на дупките

Втори пореден ден жители на гълъбовското село Обручище блокираха за три часа път III-5504 заради окаяното състояние на основната пътна артерия на община Гълъбово, осигуряваща връзка с рудник „Трояново-3“ на „Мини Марица-изток“ АД и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Блокадата стана причина стотици енергетици да не стигнат на време до работните си места. Напрежение обаче нямаше, тъй като и работещите в ТЕЦ-а и рудника са също потърпевши от зейналите като гейзери дупки на пътя, по който ежедневно минават над 1200 превозни средства.

Припомняме, че вчера от Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че пари за основен ремонт на 15-километровата инфарктна отсечка няма, но щели да разглеждат възможностите за осигуряване на европейско финансиране. За да уталожат страстите, от АПИ съобщиха още, че на „пътноподдържащата фирма, с която имат договор за поддържане на републиканските пътища в област Стара Загора, е възложено изкърпване на най-големите деформации и локални ремонти на обща стойност около 136 000 лв., като срокът за завършването им е средата на юли т.г.

Това предложение обаче днес е било отхвърлено от Инициативния комитет на протеста „Обручище завинаги“ на среща в кметството, чийто председател е бившият дългогодишен лидер на КНСБ в „Мини Марица-изток“ и бивш зам.-директор на въгледобивното дружество Тенчо Кайряков. Пред медията ни той припомни, че преди 4 години, когато също имаше протест за същият път, от АПИ отново осигурили средства за изкърпване на дупките. Тогава са били изкърпени 7 200 кв. м дупки, а сега с отпуснатите 136 000 лв. щели да бъдат изкърпени само 1 750 кв. м от ТЕЦ „AES Гълъбово“ до входа на село Обручище. „Много години молихме този път да бъде ремонтиран. Писма бяха писани, последното е от януари т.г. до тогавашния министър на финансите, в парламента неколкократно беше поставян проблемът, но освен голи обещания и кърпене на дупки нищо друго не се случи, затова сме решили този път да стигнем до край“, заяви Тенчо Кайряков.

Утре сутринта от 6 часа пътят отново ще бъде блокиран, като се очаква протестът да е безсрочен.

Йовка НИКОЛОВА