Близо 88 млн. ще струват предсрочните парламентарни избори на 2 април

130

Консултациите между политическите партии в Стара Загора са насрочени за 5 февруари

На 5 февруари (неделя) от 10 часа в Зала 2 на Областна администрация Стара Загора ще се проведат консултации за определяне състава на РИК за предстоящите парламентарни избори за Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на институцията, уточнявайки, че консултациите са отворени за медиите.

В петък служебното правителство одобри план-сметката за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

Одобрените средства са в размер на 87.7 млн. лева. Дейностите, свързани с изборния процес, които ще се финансират с тях, включват: подготовката и отпечатването на избирателните списъци; закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Служебното правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането, съобщиха от пресцентъра на МС. От там уточниха, че в условията на неприет държавен бюджет за 2023 г. финансирането на разходите за план-сметката ще се осъществява по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., където е предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори съгласно Изборния кодекс.

Възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК в страната за изборите на 2 април са повишени спрямо предходните избори на 2 октомври 2022 година, стана ясно от публикувано решение на ЦИК.

На миналите избори еднократното възнаграждение на член на СИК е било в размер на 85 лева, а на тези на РИК – в размер на 195 лева. Ръст има и при месечните възнаграждения на членовете на РИК: Месечното възнаграждение на членовете на РИК в изборни райони с до 400 секции включително, за председател е 1700 лева, за заместник-председател – 1615 лева, за секретар – 1615 лева, за член – 1530 лева.

Месечното възнаграждение на членовете на РИК в изборни райони с над 400 секции за председател е 1850 лева, за заместник-председател – 1750 лева, за секретар – 1750 лева, за член – 1600 лева.

За подпомагане дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, като за специалист-експерт към РИК е 1200 лв. месечно, а за специалист-технически сътрудник към РИК – 780 лв. месечно.

(СН)