Близки на починал пациент от радневската психоболница искат 400 000 лева кръвнина

957
25-годишният Марин, чийто труп беше намерен след двумесечно издирване на метри от болничен корпус на психиатричната болница в Раднево (снимката е от сайта Флагман)

Съдът спря делото заради неплатена такса

За 400 000 лева кръвнина настояват родители на пациент в радневската специализирана психиатрична болница, чийто труп беше открит два месеца след кончината му на метри от един от корпусите на заведението. Казусът е от 23 юли 2019 година, когато родителите на страдащия от шизофрения 25-годишен Марин Георгиев от Ямбол получават по телефона известие, че синът им е избягал от болницата и никой не знаел къде е в момента. Търсенето продължило безуспешно над два месеца, докато на 4 октомври при разходка в парка лекарка случайно намерила сред храстите полуразкъсан от кучета и чакали труп, чиято самоличност била разкрита по зъбния статус и пирони в една от ръцете, поставени при операция след претърпяна по-рано травма.

Пред медиите родителите на Марин (които инициираха собствено разследване) тогава изразиха подозрения, че синът им е бил убит, след като преди това е бил подложен на медицински експерименти с неясна цел. В специално изявление от Окръжна прокуратура – Стара Загора, отрекоха данни за насилствена смърт, това била и причината произшествието да не намери място в ежедневния полицейски бюлетин. Пак тогава директорът на психоболницата, д-р Владимир Трънов, поясни, че пациентът е взел импулсивно решението си да избяга от болницата. Заради предишните два опита да бяга персоналът му е нямал доверие да го остави на свободен режим, затова е бил в отделение от закрит тип. Но постепенно режимът му се облекчавал. Марин е избягал по време на разходка навън.

Д-р Трънов остави без коментар твърденията на близките за убийство или някакви мистериозни медицински опити, като ги нарече нелепици. След тези първоначални реакции от двете институции настъпи пълно мълчание, така и никой не разбра кога и с какви заключения е приключило досъдебното производство при РУ „Полиция“ – Раднево, за престъпление по член 127, ал. 1 от НК (за склоняване към самоубийство). В пространството тогава се прокрадна тезата, че мъжът е починал от свръхдоза хероин.

В искова молба от 11 октомври 2021 година до Старозагорския окръжен съд родителите на младия мъж пишат, че синът им е бил настанен за задължително лечение по решение на съда в Ямбол и му бил предписан затворен режим поради невъзможност да се ориентира и задължение на болничния персонал да го следи. Това по всичко личи, че не е било спазено и по тази причина настояват съдът да установи всички факти и обстоятелства около кончината на детето им и да присъди по 200 000 лв. на всеки един от двамата родители за неимуществени вреди заедно със законните лихви. Ищците молят да бъдат освободени от задължителната държавна такса от 16 000 лв. поради материални затруднения, но от подадените справки за имотно състояние майката имала къща и апартамент в Ямбол. В началото на тази година състав на Окръжен съд – Стара Загора, спира делото точно заради неплатената такса и отправя предупреждение към ищците чрез техния адвокат, че ако не го направят, делото ще бъде прекратено. Към 21 юни, когато делото е било разгледано, е установен същият пропуск, което дава основание на състава то да бъде прекратено. Определението може да бъде обжалвано през Апелативен съд – Пловдив, в едноседмичен срок, дали това ще бъде сторено, адвокатът на опечалените родители не успя да отговори.

Христо ХРИСТОВ