Биячи-тийнейджъри застанаха пред Темида за смърт на пенсиониран миньор

716

Мъжът е бил подложен на мъчения, за да им даде спестяванията си. Тръгнали си с плячка от 10 лева и 20 цигари

Двама тийнейджъри застанаха като обвиняеми пред Темида в Стара Загора по дело за жесток побой над възрастен жител на село Боздуганово.

Завършилият трагично за жертвата инцидент е станал през нощта на 23 срещу 24 април м.г., когато 16-годишният Кирчо Димитров и с година по-големият от него Диньо Андреев проникнали с взлом в дома на 77-годишния пенсиониран миньор Петър Петров и го подложили на жестоки мъчения, за да има даде спестяванията си.

Мъжът е бит с кол и тухла, при прегледа на следващия ден лекарите констатирали черепно-мозъчна травма и счупени ребра. Нападателите си тръгнали с плячка от 10 лева и 20 саморъчно свити цигари, а полумъртвият пенсионер бил намерен от съседи часове по-късно.

В хода на досъдебното производство станало ясно, че свидетел на мъченията е била и непълнолетната сестричка на единия от грабителите, която обаче заради възрастта си не подлежи на наказателна отговорност.

Петър Петров е издъхнал в болнично заведение на 17 май, въпреки опитите на лекарите да го спасят. От тежкия побой и нараняванията старецът развил пневмония, която ускорила края му.

Пенсионираният миньор от години живеел сам в дома си, за него се грижела по-малката му сестра, защото синът работел и живеел в Стара Загора. По думите на съседи единият от биячите, 17-годишният Динко, не бил местен, пристигнал преди месеци заедно с родителите си, които се хванали на работа при боздугановски животновъд. И той, както и Кирчо, познавал Петър Петров и неведнъж получавал от него пари за почерпка, когато възрастният мъж получавал пенсията си.

Делото срещу побойниците ще се гледа два дни, срещу тях е повдигнато обвинение по член 199, ал. 2, т. 1 от НК, но заради непълнолетието им се очаква да бъдат осъдени на до 5 години затвор.

Христо ПЕТРОВ