Бизнесът ще прави парламентарна стена на срама

505
Председателят на УС на АИКБ Васил Велев

В случай че депутатите не вземат решение компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията да продължат след 1 юли, работодателските организации ще извадят снимките на депутатите, за да е ясно кой е виновен. Това обяви днес пред Nova News председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той уточни, че говори от името на всички работодатели.

„Много е важно да се знае кой ще бъде виновен да се качат два пъти цените в магазините“, посочи Велев. И добави, че това ще стане, ако не се гласуват компенсациите, тъй като цената на електроенергията е главната причина за инфлацията. „Ако не бъдат приети нашите предложения, инфлацията ще се удвои. Това означава свиване на производствата, задържане на работните заплати, и поради инфлацията – спестяванията да се стопят. Оттам и обедняване на хората“, каза още Велев.

„Пари има достатъчно, ако не се крадат“, категоричен е той. По думите му това са пари от бюджета, а от изработени от хората в предприятията и част от тях трябва да се върнат като компенсации, както правят в други страни от ЕС.

„Ако цените скочат 4 пъти от утре, много предприятия ще спрат работа“, предупреди той.

Медията ни припомня, че на 29 юни работодателските организации, обединени в АОБР, излязоха с остра позиция след решението на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, което де факто лишава 663 000 небитови потребители на ел. енергия от 1 юли.

По време на обсъждането са участвали и представители на АОБР, но техните предложения са били отхвърлени.

„Гласовете, провалили решението за компенсации, бяха от страна на (все още) управляващата коалиция ПП, БСП, ДБ и ИТН…

С този си акт представителите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 000 небитови потребители на ел. енергия (микро, малки, средни и големи предприятия, болници и училища, детски градини и театри, музеи и социални заведения, църкви и манастири) от компенсации срещу нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли т.г. Това на практика означава, че от 1 юли 2022 г. предприятията ще плащат поне двойно по-високи сметки за ток, което неминуемо ще се отрази на крайните цени на произвежданата продукция и ще генерира инфлация, която, в крайна сметка, ще удари по джоба всеки български гражданин!

Въпреки дадената дума от премиера Кирил Петков и неговите министри за средносрочно решение тези, които поеха този ангажимент, го провалиха при гласуването“, се казва в позицията на работодателските организации.

„Маските паднаха! Видя се кои политически сили се отнасят враждебно към българската индустрия, към българския бизнес – от дребния семеен до тежката индустрия. Историята ще Ви запомни, уважаеми дами и господа народни представители, но НЕ с добро! Вашето поведение е срам за българския парламентаризъм и престъпление срещу българския народ!“, заключават от АОБР.

(СН)