Бизнесът след искането за 54% по-скъп газ: Опустошителен удар!

823

Да бъдат спешно възстановени доставките от „Газпром експорт“, настояват от АОБР

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни, заявяват в отворено писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) – за природния газ.

„Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286.84 лв./MWh! Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп в сравнение с април.

Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика.

Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август! За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв.! И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци!

Междувременно се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната“, заявяват от АОБР.

От Асоциацията настояват до края на работната седмица:

– Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.

– Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от „Газпром експорт“ съгласно съществуващия договор. „Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок“, аргументират се от АОБР.

– Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.

– Да бъдат уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ и какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г.

„Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее“, посочват още от организацията.

(СН)