Бизнесът пита Петков: Има ли договор за американски втечнен газ? КЕВР обяви, че такъв няма

107
Председателят на АОБР Добри Митев

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава правителството да обяви на какъв етап са евентуални преговори за доставка на природен газ, защото е изключително важно да се знае дали те са гарантирани не само за юли 2022 г., но и в дългосрочен порядък.

Понастоящем бизнесът и обществото все още не са информирани дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни на „Газпром“ доставчици.

Това е записано в писмо на Асоциацията, подписано от председателя на АОБР и на УС на БСК Добри Митрев и адресирано до премиера до премиера Кирил Петков, предаде Епицентър.бг

След спирането на доставките на природен газ за България от страна на Руската федерация бяха осигурени алтернативни доставки. Значителна част от тях са благодарение на танкери с втечнен природен газ, напомнят работодателите.

Правителството обяви, че „Булгаргаз“ ЕАД е закупил два танкера, които са достатъчни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 г. От правителството беше дадена и информация, че се търси дългосрочно решение за гарантиране на доставките, се посочва още в позицията на АОБР.

Припомняме, че днес пред БНТ председателят на КЕВР Станислав Тодоров обясни, че все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ.

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено на 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставката на газ към потребителите и топлофикациите, обясни още Тодоров.

„До момента мисля, че се водят преговори, но доколкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение.

Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни Чирен от тук нататък без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври.

Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща“, каза още Тодоров.

„Епицентър“ припомня, че на 11 май от САЩ премиерът Кирил Петков обяви, че е договорил евтин газ, за да не може Русия да ни извива ръцете. Колко точно струва „синьото гориво“ от Америка така и не стана ясно, като цената му варираше от „в пъти по евтино“, „30% по евтино“, „същата цена“ или „би трябвало на еквивалентна цена“.

А на 6 юни от Министерството на енергетиката официално обявиха, че България е получила първия танкер с американски втечнен газ, синьото гориво е пристигнало и вече се разтоварва, но и към момента не е ясно къде.