Бизнесменът Стефан Шоселов: Който има правото да контролира издаването на болнични, нека той да ги заплаща

332
Стефан Шоселов

„Лошото в създалата се ситуация е, че ръководството на държавата свикна под уличен натиск да променя становищата и решенията, които предлага.“ Това заяви пред медията ни председателят на КРИБ – Стара Загора, Стефан Шоселов във връзка с изявлението на министър-председателя Бойко Борисов от вторник, че предложението за незаплащането на първия ден от болничните няма да бъде прието.

Стефан Шоселов подчерта, че промяна в настоящото положение е належаща. „Огромни са сумите, които бизнесът плаща за нереалните болнични листове. Искаме това по някакъв начин да бъде редуцирано“, категоричен бе той.

Председателят на КРИБ подчерта, че по същество работодателите нямат никаква възможност да контролират и да следят за истинността на болничните листове. „Много пъти ми се е случвало да имам човек в болнични, а да разбирам, че той е на почивка по морето. Това е показателно, че бизнесът няма никакви права, а е задължен единствено да заплаща всичко. Ето защо, според мен, е по-добре и по-правилно държавата да отрегулира този процес, а това може да стане възможно, ако НЗОК се ангажира с плащането на този първи ден. По този начин органът, който изплаща болничните листове, ще може и да осъществява контрол за тяхната истинност“, обясни мотивите си Стефан Шоселов. Подобно предложение представители на работодателския сектор са заявявали неведнъж пред правителството, но до момента държавата не желае да поеме подобен ангажимент.

Припомняме, че промяна в системата за заплащане на болничните бе въведена през 2010 г., при която стана възможно първите три дни от всеки болничен лист да бъдат поемани от работодателя. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков аргументира промяната със Световната финансова криза. Той обаче подчерта тогава, че финансовата тежест за работодателите ще бъде за кратък период от време. Девет години по-късно първите три дни от болничните продължават да бъдат заплащани от бизнеса.

„Не съм съгласен, че заради недобросъвестните служители трябва да санкционираме и онези, които спазват правилата. Крайно време е обаче и лекарите да спазват някакви етични норми на поведение“, настоя Стефан Шоселов. По думите му би било стъпка в правилната посока към НЗОК да бъде създадено звено, което да бъде ангажирано с осъществяването на пълен контрол върху всеки един издаден болничен лист. „От една страна това би имало възпиращ ефект върху лекарите, които издават фалшиви болнични, а от друга – и ние като работодатели ще можем да подаваме сигнали за нередности на това звено. В момента ние просто сме с вързани ръце и затова казвам, че контролът е най-важен. Нека лекар, който си е позволил да издаде нереален болничен, да бъде санкциониран. Само така ще можем по някакъв начин да възпрем този феномен с растящия брой на болничните листове“, подчерта старозагорският бизнесмен. Според него ангажираността на бизнеса със заплащането на болничните ограничава възможността парите да бъдат отделени за повишаване на заплатите на самите служители. „Заради всички тези задължения, заради фалшивите болнични ние нямаме никаква възможност да увеличаваме работните заплати на нашия персонал. За разлика от държавата, която вади от единия джоб и слага в другия, ние, работодателите, имаме само един джоб“, допълни Шоселов.

Председателят на КРИБ – Стара Загора, призова синдикати, правителство и работодатели да дискутират по същество възможностите за разтоварване на бизнеса, но подчерта, че дебатът между трите страни трябва да бъде воден на тристранния съвет, а не в публичното пространство.

Междувременно в сряда социалният министър Бисер Петков разкри и новата възможност, върху която предстои да се дебатира. Става въпрос за това работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината на един работник. Сред другите предложения е и личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични. В момента те са 14, а се предвижда да бъдат сведени до 7. Всичко това обаче предстои да бъде дискутирано от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Живко ИВАНОВ