Бившият вицепремиер на „Промяната“ Сандов обяви, че Стара Загора се e отказала от парите за справедлив преход!?

1763
Борислав Сандов по времето, когато беше вицепремиер в кабинета на "Промяната" и по чието време беше сътворен скандалният Териториален план за справедлив преход за Старозагорска област

„С пропускането на шанса да представим в Европейската комисия Регионалните (б.р. Териториалните) планове за справедлив преход на въглищните региони ние губим много милиарди инвестиции“. Това е заявил програмният директор на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов по време на брифинг миналата седмица, на който е бил представен последният доклад на Центъра „Пътна карта за климатична неутралност на България до 2050 година“.

„Преходът в Бобов дол се случва, мините затвориха, хората избягаха, предстои това да се случи в Гълъбово и Раднево и от целия преход страдат хората, а тези пари са за тях. СТАРА ЗАГОРА ВЕЧЕ ПРИЗНА, ЧЕ НЯМАТ НУЖДА ОТ ФИНАНСИРАНЕ, ЗАЩОТО САМИ СЕ ОПРАВЯЛИ“, е обявил по време на брифинга бившият вицепремиер в кабинета на „Промяната“ и министър на МОСВ Борислав Сандов, цитиран от 3е-news.

Дали Сандов страда от разстройство на паметта, си е негов личен проблем. Медията ни обаче ще припомни факти от горещото лято на миналата година около въпросния Териториален план за справедлив преход на област Стара Загора, който провокира всеобщо обществено недоволство. Кой е неговият автор така и не стана известно, но е факт, че беше публикуван за обществено обсъждане на 2 август м.г. – деня, в който правителството на Кирил Петков официално сдаде властта.

Във въпросния Териториален план на стр.13 дословно беше написано, че за да получи Старозагорска област пари от Фонда за справедлив преход на ЕС, „до 2026 г. най-малко 12 000 работни места ще трябва да бъдат прехвърлени към други икономически сектори поради намаляването на търсенето на въглища от ТЕЦ-овете“ и още 15 000 до 2038 г.“ В прав текст това означава, че до 2026 г. трябва да бъдат съкратени всички работещи в комплекс „Марица изток“ (чиято сумарна бройка е около 11 000 души) и прехвърлени на друга работа… неясно каква.

Веднага, след като сътвореният на тъмно Териториален план за справедлив преход на област Стара Загора беше публикуван в сайта на МС, срещу него възражения изпратиха от Български минен и енергиен форум, от КТ „Подкрепа“, Научно-техническия съюз по минно дело и геология, многобройни политически партии и НПO-та.

Становище срещу скандалния Териториален план изпратиха и кметовете на Стара Загора, Раднево и Гълъбово.

„Кой изготви този Териториален план? Тази 2026 г. кой я измисли? Някой трябва да излезе с името си и да обясни защо иска да закрие един регион. Как Кирил Петков и Асен Василев подкрепят миньорите, при положение че имаме стратегически документ с такива притеснителни цели“, заяви на нарочен брифинг тогава кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„Териториалният план трябва да бъде преработен. Той не е реалистичен, в него липсва конкретика какво ще развиваме в следващите години. Няма нищо предвидено в посока на инвестиции и какви работни места ще бъдат разкрити“, настоя Живко Тодоров.

От тогава до сега нищо не се случи и „ни в клин, ни в ръкав“ Сандов миналата седмица заявява, че Стара Загора е „признала, че няма нужда от финансиране“.

Не, г-н Сандов, Стара Загора не се е отказала от милионите на Фонда за справедлив преход, а от безумния Териториален план, дело на правителството, в което бяхте вицепремиер.

Йовка НИКОЛОВА