Бившата затворничка, опитала се да измами двама миньори от „Марица изток“, остава в килията

880

Известната с пребогатото си криминално минало имотна измамничка Стефка Содева остава за постоянно зад решетките, реши съдът в Стара Загора. Родената във Велинград преди 58 години дама, която само преди 3 години е излязла от сливенския затвор след 9-годишна присъда, беше задържана на 22 февруари след жалба на двама миньори, че са били подведени да заплатят авансово общо 27 950 лв. срещу обещание да им бъдат продадени два апартамента в областния град за около 40 бона.

Те получили уверения, че Содева е в състояние да им осигури „на тънка лайстна“ закупуването на жилищата, които уж били продавани от съдия-изпълнител на преференциални условия. Разговорите с измамницата 25-годишният П. К. и 42-годишният му колега Н. Г. са провели през периода 23 януари – 22 февруари. Стефка Содева, която се познавала с Н. Г., след няколко срещи започнала да предлага на него и колегата му да им намери апартаменти. По време на срещи между обвиняемата и пострадалите свидетели тя им представяла документи, удостоверяващи собственост (предстои проверка дали са автентични, или фалшифицирани) и им показвала външната част на жилищни сгради в областния град.

Според наблюдаващия прокурор по досъдебното производство деянието е осъществено в условията на опасен рецидив и законът предвижда затвор до 6 години. При арестуването на Стефка Содева в квартирата, където живеела с още двама мъже, са установени и иззети пари и документи, съотносими към престъплението. Справката за съдимост на велинградчанката потвърждава, че тя е осъждана нееднократно за аналогични имотни измами, като е действала на територията на Казанлък, София, Варна, Асеновград и други райони, като на няколко пъти е била в комбина с друга известна столична мошеничка Рени Пешова, позната като Генерала, която се представяла за висш служител в системата на МВР и обещавала срещу сравнително малки суми добре платена работа там.

Името на велинградската измамничка се появява още в началото на 2010 година, когато е изправена пред Темида за измама на жител на Самоков, търсещ наемател за свои имоти в курортния град. Тогава тя е била осъдена от Варненския съд на 2 години затвор при строг решим на изтърпяване. Съдът в Стара Загора е решил, че събраните доказателства са достатъчни за обосновано предположение за извършеното престъпление. Обвиняемата е осъждана за тежки умишлени престъпления от общ характер, а настоящото е извършено в условията на опасен рецидив. Определението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Окръжния съд.

Христо ХРИСТОВ